Een bekend voorbeeld van de eenpolige spanningszoeker is de fittingschroevendraaier met neonlampje. Dit zijn kleine doorzichtige schroevendraaiertjes die aan het uiteinde een platte schroefkop hebben. Vanaf deze platte schroefkop is de schroevendraaier geheel geïsoleerd.
Wanneer een elektronisch apparaat, bijvoorbeeld de televisie, radio of laptop niet meer werkt, dan kan dat komen doordat een onderbreking in de elektrische spanning zit die naar het apparaat leidt. Door gebruik te maken van een spanningszoeker, kan deze onderbreking worden opgespoord en vervolgens worden verholpen.
Het is een kleine schroevendraaier met ingebouwd led-lampje. Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
Gebruik hiervoor een spanningzoeker of een tweepolige spanningstester. Deze zijn bij de bouwmarkt te verkrijgen. Controleer van tevoren bij een stopcontact waar nog wel stroom op staat of de tester goed werkt. Als de stroom is uitgeschakeld, mag het lampje van de spanningszoeker niet branden.
Met een contactloze spanningszoeker wordt met een sensor, de elektrische veldsterkte op of rondom een materiaal of voorwerp dat elektrische stroom doorlaat opgespoord. Het helpt zoeken naar spanningsproblemen of onderbrekingen waardoor elektrische apparaten niet meer werken.
Spanning van een wandcontactdoos meten
Kies met de draaischakelaar 600 V wisselspanning (V~). Steek de meetpennen in de beide stopcontactopeningen. Omdat het om wisselspanning gaat, maakt het niet uit welke pen in welke opening komt. Lees de spanning af.
Er zijn twee redenen waarom een duspol moet worden toegepast: 1) Een duspol is laagohmig en ontlaad (in tegenstelling tot een universeelmeter) de installatie nadat deze is gescheiden van de voeding. 2) Een duspol kan niet foutief worden ingesteld zoals een universeelmeter.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
De meetpennen houden we tegen de plus en massa aan om het spanningsverschil over de lamp te meten. Op het moment dat de schakelaar wordt geopend, is de stroomkring onderbroken. Er loopt geen stroom meer door het circuit, waardoor de lamp uit gaat. De multimeter geeft met deze verschilmeting 0 volt aan.
Tweepolige spanningszoeker of duspol
Een tweepolige spanningstester is gereedschap waarmee gelijk- en wisselspanning gemeten kan worden. De tweepolige spanningstester wordt ook wel duspol genoemd, wat is afgeleid van een bekend handelsmerk.
Functies van de multimeter
De rode snoer hoort in de aansluiting van de grootheid die je wil meten. De iconen die meestal tussen de aansluitingen staan geven het maximale meetbereik weer, zonder dat de zekeringen kapot gaan. Dit verschilt dus per categorie multimeter. De meeste multimeters hebben een draaischakelaar.
Het is een goed idee om een analoge multimeter altijd op een DC volt stand te zetten als deze niet gebruikt wordt. Het is namelijk minder waarschijnlijk dat de meter wordt beschadigd bij deze meetstand. En waarschijnlijk is het ook de stand die je het meeste gebruikt. Het meten van voltage en stroom met een multimeter.
Met deze voltstick kun je op eenvoudige wijze 'zien en horen' of een kabel of wandcontactdoos onder spanning staat. Doordat de detector geen contact maakt met spanning voerende delen loop je geen direct gevaar. Als de voltstick spanning detecteert dan licht de voorzijde rood op en hoor je tevens een pieptoon.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
Hoewel aarden tegenwoordig vereist is, zijn oudere huizen soms niet geaard. Als je wilt controleren als de huis goed geaard is, kun je proberen om de draden aan de basis van een gloeilamp in de gaten van een stopcontact te steken om te zien of de peer oplicht.
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Een doorbeltest is een snelle test om te zien of een stroomkring onderbroken of gesloten is. Alleen een gesloten, volledige stroomkring (die is ingeschakeld) heeft doorgang. Tijdens een doorgangstest stuurt een digitale multimeter een geringe stroom door het circuit om de weerstand in het circuit te meten.
Meet je 3 fasen? Controleer dit door de zwarte kabel in een opening te stoppen waar je ongeveer 230V hebt gemeten en de rode in een andere opening waar je ongeveer 230V hebt gemeten. Geeft het display 400V aan? Dan heb je zeker 3 fasen.
Je kan met een multimeter ook een batterij controleren, bijvoorbeeld een van 1,5 volt. Accu meten. Zwarte meetsnoer in COMM en de en de rode in V, je kan dan spanning met op de pollen. Tussen de 12,3 en de 12,7 Volt is de accu vol en bij 11,6 is de accu leeg.