Weer en seizoenen op IJsland. De Golfstroom zorgt ervoor dat milde lucht (Atlantische) in contact komt met koudere lucht (Arctische). Dit zorgt voor een wisselvallig weerbeeld waarbij het zelfs zo kan zijn dat je vier seizoenen op 1 dag meemaakt.
IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het klimaatsysteem), overgaand in een toendraklimaat (type ET). De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud.
Januari is de koudste maand. In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 4,3°C. In de zomer ligt de dagtemperatuur rond de 13,3°C en in de winter rond de 2°C.
De temperatuur van IJsland kan zo laag als 5°C maar ook zo hoog als 25°C zijn! Gemiddeld ligt de zomertemperatuur in IJsland tussen de 10°C en 15°C. De zomers zijn niet zo nat als de lente, maar het regent wel af en toe. De wind kan de zomerdagen en -nachten koud maken, omdat het in IJsland altijd waait.
De temperatuur in IJsland
De temperatuur in Reykjavík kan dalen tot -10°C in de winter, of oplopen tot +10°C, en in de zomer kan het dalen tot ongeveer 7°C en oplopen tot 25°C .
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Als het om uren daglicht gaat, is het in IJsland alles of (bijna) niets. Dit komt doordat IJsland zo dicht bij de poolcirkel ligt. De meest noordelijke punt van het eiland, Grimsey, raakt net de poolcirkel aan. Toch ligt IJsland ver genoeg van de Noordpool en is het contrast niet zo extreem groot.
December is één van de natste maanden van het jaar met gemiddeld 97 millimeter neerslag. Na december neemt de neerslag weer iets af tot en met mei. In de wintermaanden valt er overal in IJsland sneeuw maar in het noorden valt er gemiddeld gezien meer sneeuw dan in het zuiden.
Zonder stops kun je het hele land binnen enkele dagen rondrijden. IJsland is geen goedkope vakantiebestemming, waardoor reizigers er vaak maximaal 2 weken verblijven. Een langer verblijf is vaak alleen goed betaalbaar wanneer je op campings staat, en dit kan alleen in de zomermaanden.
De totale lengte van de ringweg om IJsland (de nationale snelweg) is 1.339 km. De maximum snelheid is 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op grindwegen buiten de bebouwde kom en 90 km/uur op asfaltwegen.
Aantal uren licht in IJsland: maandoverzicht
In de zomer loopt het aantal lichturen op tot 24 uur per dag terwijl het in de winter wel 21 uur donker per dag kan zijn. Hoe verder je op deze aardbol van de Evenaar af zit, hoe groter het verschil is in lichturen tussen de zomer en de winter.
In IJsland vind je vele gletsjers en verreweg de grootste is de Vatnajokull-gletsjer in het zuidoostelijke en oostelijke deel van het land. Gletsjers zijn gemaakt van zeer dicht ijs dat niet wegsmelt tijdens de zomer.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.
Aardwarmte is hier volledig ingeburgerd als onderdeel van duurzame energie: 85% van de IJslandse huizen wordt verwarmd met hernieuwbare energie, waarvan 66% met uit aardwarmtetoepassingen. De IJslandse expertise wordt nu ook geëxporteerd naar andere landen in Europa, en over de hele wereld.
Het kraanwater is in IJsland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het wordt zelfs gezegd dat de IJslanders gezegend zijn met het beste kraanwater ter wereld. Het water komt van gletsjers en beekjes en is ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.
Voor velen dé beste reistijd om naar IJsland te gaan. In deze zomermaanden komen daarom de meeste reizigers naar IJsland toe, want de temperatuur is het aangenaamst (gemiddeld 13 tot 15 graden Celsius) en het regent niet veel (max.63 mm). In de baaien van Húsavík en Reykjavík zwemmen genoeg walvissen.
Producten die helemaal niet mogen ingevoerd in IJsland zijn: ongekookte gevogelte, ongekookt vlees, vis, niet-gesteriliseerde zuivelproducten, producten waarin niet-gesteriliseerde melk is verwerkt, boter en ongekookte eieren.
Hoeveel kost een (rond)reis door IJsland? Een vakantie naar IJsland kost tussen de € 750 en de € 3.600 per persoon. De prijs van de reis hangt van een aantal zaken af.
Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september. Toch lente, zomer, herfst, winter, iedere jaargetijde heeft zijn charme! In de lente worden de dagen weer langer, het ijs gaat smelten.. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 8 graden.
Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.
Dit allemaal in 1 dag. Regen maak je waarschijnlijk het meeste mee in IJsland. Het regent dan ook elke maand gemiddeld meer dan 14 dagen. Een regenbui is vaak niet zoals in Nederland een druilerig, regenachtig dagje.
Het op één na grootste eiland van Europa is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland. Vulkanen, geisers, gletsjers en ook watervallen zijn kenmerkend voor het IJslandse landschap.