Door je triceps te trainen krijg je al snel meer dikte, waardoor je armen sneller breder lijken. Je triceps zitten aan de achterzijde van je arm en train je met vaste apparaten zoals de Triceps extension, losse gewichten, bankdrukken of kabels. Voor het gehele resultaat train je uiteindelijk ook je biceps.
Grijpkracht kun je trainen met apparatuur zoals halters en Fat Gripz en met verschillende oefeningen, bijvoorbeeld cross lifts, barbell-roeien en hangen aan een pull-up bar. Twee tot drie trainingssessies van vijf minuten per week zijn ideaal voor je onderarmen.
Train niet te vaak
Duik niet elke dag de sportschool in om je armen te trainen. Ook deze kleine spieren hebben rust nodig. Ik zou niet meer dan twee keer per week afzonderlijk je biceps en triceps trainen. Je hoeft de spieren namelijk niet eindeloos uit te putten.
Cirkels draaien met je polsen is een goede oefening om de spieren in je polsen niet alleen sterk, maar ook soepel te houden. Houd je handen voor je met je handpalmen naar beneden en draai rustig cirkels met je polsen. Draai zowel linksom als rechtsom en zowel met gebalde vuisten als met ontspannen handen.
Je armen zijn in verhouding maar kleine spieren, en een teveel aan training zal ervoor zorgen dat ze overtraind raken en niet meer groeien, en dat ze misschien zelfs wel kleiner worden. Vergeet niet dat je armen meetrainen wanneer je andere spiergroepen traint.
Alles wat met pull en curls te maken heeft, zal je biceps trainen. Dit zijn oefeningen zoals chin ups, pull-ups, rows en climbing. Dit is geen slecht nieuws als je naar grotere biceps toe werkt, maar het betekent dat je hier misschien rekening mee wilt houden bij het maken van je trainingsplannen voor de week.
Om groter te worden is het vooral belangrijk om een 'high volume'-training aan te houden. Dit houdt in dat je meer herhalingen en sets doet, en tegelijkertijd ook meer gewicht. Niet is alleen de training van belang, maar ook de voeding en rust zijn belangrijk. In de rust groei je namelijk, vooral tijdens de slaap.
Je spieren hebben voldoende rust nodig om te herstellen, sterker te worden en groter te worden. Als je qua trainingsfrequentie 3x per week een goed afgestemd full body schema hebt en je traint hard, dan heeft je lichaam de overige 4 dagen ook echt wel nodig om te herstellen en overtraining te voorkomen.
Een goede grijpkracht kan ook helpen om je armspieren sterk en gezond te houden. Gebruik een handknijper om je handen sterker te maken. Je kunt ook gewichtsoefeningen uitvoeren met barbels, halters en kettlebells. Oefeningen zoals pull-ups, aan een stang hangen en push-ups kunnen je grip ook verbeteren.
Om meer spiermassa op te bouwen kies je natuurlijk voor krachttraining. De meest effectieve oefeningen zijn die waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Compound of samengestelde oefeningen worden deze oefeningen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts en bankdrukken.
Bij het trainen van de biceps voer je vooral oefeningen uit die de spier isoleren. Met isolatie geef jij je biceps de volledige aandacht en kunnen ze goed en snel ontwikkelen. Met sterkere biceps kun je vervolgens ook andere oefeningen beter doen, zoals die waarbij je moet trekken.
Dit komt omdat je vingers geen spieren bevatten maar pezen. De spieren die je vingers bewegen, zitten in je onderarm en de palm van je hand en zijn met de pezen in je vingers verbonden. Pezen worden wel steviger als je ze traint, waardoor je ze meer kunt belasten. Maar ze worden nauwelijks dikker.
Maar is dat terecht, zegt het formaat van je hand iets over het formaat daar beneden? Het University College in Londen deed er al eerder onderzoek naar en er bleek geen wetenschappelijk bewijs te zijn dat mannen met kleine handen ook een kleiner formaat penis hebben. Maar niet te vroeg gejuicht.
“Handen, voeten, neus, oren en onderkaak beginnen weer te groeien. Bot kan vergroeien en tot pijn en gewrichtsklachten leiden. Die ongewilde groei kan zich ook uitstrekken naar andere organen, zoals het hart, waardoor hartproblemen kunnen ontstaan.
Het effect van cardiotraining
Tijdens een cardiotraining verbrand je energie, meestal in de vorm van vetten en koolhydraten. Doordat je calorieën verbrandt, verlies je gewicht. Je ontwikkelt echter geen spierweefsel. Wanneer je dus alleen een duursport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, neemt je spiermassa niet toe.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Als je spiermassa wilt kweken, moet je je spieren uitdagen. Dat is ook heel goed mogelijk met je eigen lichaamsgewicht in plaats van met gewichten. In de sportschool bijvoorbeeld ligt de focus op het tillen van gewicht. Thuis gaat dat niet.
Als je breed wilt worden is dit dus grotendeels genetisch bepaald. Maar dit betekent niet dat hier niks tegen te doen is. Je kunt bijvoorbeeld extra veel aandacht besteden aan het trainen van je schouderspieren. Ook het trainen van de bovenrug en de trapezius (spier tussen je schouders en nek) is erg belangrijk.