De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Als vuistregel voor een formele vijver kun je aanhouden, dat ongeveer de helft 80 cm diep moet zijn en de andere helft 50 cm diep. Bij een natuurlijke vijver met een moerasrand moet je ook nog rekening houden met een ondiep deel van 15 a 20 cm voor de moerasplanten.
Een vijver van 4 à 5 vierkante meter trekt de meeste diersoorten, maar heb je écht geen ruimte hiervoor dan is een vijvertje van slechts 2 × 2 meter een goede kraamkamer voor onder meer kikkers, salamanders en libellen.
De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 15 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.
De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Voor dieren is het namelijk belangrijk dat de wanden geleidelijk en niet te steil aflopen. Ook is het zo dat een oever van een zeer schuin aflopende vijver letterlijk kan weg regenen.
Om de vijver gezond te houden moet je bladafval en plantenresten uit de vijver halen, zorgen voor voldoende zuurstofproducerende planten en het waterpeil hoog genoeg houden. De meeste pompen en filters voor vijvers zijn vaak duur en overbodig.
Een vijver voor amfibieën kun je het beste behoorlijk diep maken. Op het diepste punt toch zeker wel 80 tot 120 cm. Dit voorkomt dat de vijver in de winter volledig dicht vriest. Een paar soorten amfibieën, zoals de bruine en de groene kikker, overwintert namelijk wel eens in het water in plaats van op het land.
Zonder planten wordt een vijver snel groen en troebel door algen. Met name zuurstofplanten zorgen er voor dat je water helder blijft. Deze planten leven van hetzelfde voedsel waar algen ook van groeien en concurreren deze dus weg.
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.
Afhankelijk van de soort vijverplant die u in de vijver wilt gaan zetten, gebruikt u vijveraarde, grind of vijver substraat. Als u aan de slag gaat met vijveraarde als voeding voor de waterplanten, kunt u daarnaast ook grind of vijversubstraat gebruiken om de vijvermand te verzwaren.
Iedereen staat wel eens te kijken naar een mooie tuinvijver met de gedachte: dat zou ik ook wel willen, maar brengt dit niet veel werk met zich mee? Het antwoord hierop is simpel: NEE. De vijver in deze tuin is aangelegd om onderhoud aan de tuin te besparen.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.