Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Koffie prijkt op de derde plaats; 87% van de Fransen drinkt gemiddeld 25 keer per maand koffie, mannen iets meer dan vrouwen, 92% respectievelijk 83%. Op de vierde plaats staat wijn, gedronken door 83% van de Fransen, gemiddeld 9 keer per maand.
Gemaakt van het distilleren van wijn en het rijpen in vaten, Armagnac en Cognac zijn de bekendste Franse brandewijnen. Een andere nationale favoriet, misschien minder bekend buiten Frankrijk, is Calvados-appelbrandewijn, soms gemaakt met peren.
Pastis. Pastis is ongetwijfeld het bekendste drankje van Frankrijk! Ook op international niveau scoort hij goed, want het is de meest verkochte en meest gedronken anijslikeur ter wereld.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch. Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
In de 20e eeuw werd de Franse keuken de moderne haute cuisine, een keuken die onmiskenbaar iconisch is. Eenvoudig knapperig stokbrood, romige gratins en weelderig gebak zijn allemaal basiselementen van de Franse keuken die een ongelooflijke invloed hebben gehad op de westerse keuken.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...)en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).
Het klassieke Franse boerenbrood, ook wel pain paysan genoemd. Dit zijn grote stevige broden met een dikke korst, die daardoor langer vers blijven. Ze zijn gemaakt van tarwemeel met een beetje rogge of volkorenmeel en vaak ook wat zuurdesem.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Over het algemeen kun je wel stellen dat de prijzen in Frankrijk redelijk vergelijkbaar zijn met de Nederlandse prijzen. Verder vind je hieronder een overzicht van gemiddelde kosten qua reis, accommodatie en eten en drinken. Vliegtickets naar Parijs kosten tussen de € 30,- tot € 300,- per persoon.
Franse bakkers zijn in elke dorp en elke stad de hele dag druk met die stokbroden. Met weinig gist maken bakkers in Frankrijk 's middags het stokbrooddeeg. Ze rollen het tot langwerpige pains, baguettes, bâtards en ficelles en laten die een nacht lang gekoeld rusten en rijzen.
De meerderheid van de Fransen gaat nog altijd op gezette tijden aan tafel en eet 2 of 3 gangen voor lunch en avondeten. Het voordeel van die vaste dagindeling en uitgebreidere maaltijden is duidelijk: Fransen snoepen echt minder dan wij en kunnen daardoor zonder complexen genieten van al ie lekkere Franse desserts.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
De Franse limonade wordt gemaakt op basis van citroen en suiker, en is zonder prik. Iets meer bite? Als je de klassieke Franse limo iets spannender wilt maken, doe er dan wat verse munt in. Of voeg een paar plakjes verse gember toe.
Is het water in Frankrijk goed drinkbaar? Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Op vrijdagmiddag organiseren de Fransen traditiegetrouw een apéro. Een aperitief: vóór het eten samen een borrel drinken (of twee) en genieten van een heerlijke Franse snack. Dat alles voordat je uitgebreid gaat genieten van een heerlijk laat Frans diner, natuurlijk!