Temperaturen. De Alpen zijn veruit het koudste gebied van Italië met temperaturen die in de winter kunnen dalen tot wel -35℃. Het temperatuurverschil met de zomer is hierdoor heel groot, want in deze tijd van het jaar kan het wel 18℃ worden.
Daarom onderscheidt men in Italië minstens acht gebieden. Als gevolg van de hoogte is het in de Alpen koud en valt er veel regen en sneeuw, in het bijzonder in het noordwesten. De temperaturen kunnen gemakkelijk zakken tot onder de -35ºc.
In het noorden van Italië is het in de winter koud, maar de aangename temperaturen in het zuiden nodigen uit voor een strandvakantie. Aan de Amalfikust en op Sicilië zijn de temperaturen aangenaam en de stranden heerlijk rustig.
Zuid-Italië is in de winter ook nog een aangename bestemming met een gemiddelde temperatuur van rond 15°C. Onder Zuid-Italië valt onder andere de regio Puglia en de eilanden Sicilië en Sardinië.
Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Centraal en Zuid-Italië heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat. Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft.
De koelste maanden van het jaar zijn de maanden januari en februari. In de maand januari wordt een beetje koeler in deze Italiaanse streek. Temperaturen zijn langs de kust doorgaans 7 graden Celsius, terwijl het binnenland een temperatuur heeft tussen de 3,5 en 5,5 graden Celsius.
De Italianen zeggen niet “zomaar” kerst tegen hun kerstfeest. De feestperiode wordt immers al ingezet op 8 december, de Immacolata, of onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele maand lang wordt er afgeteld naar de geboorte van kindje Jezus.Traditioneel wordt op deze dag de kerstboom opgezet en rijkelijk versierd.
Overweeg ook zeker eens om in het late najaar en de winter naar Italië te reizen voor een stedentrip. In november, december, januari en februari is er minder drukte in de steden en bovendien is het in de Italiaanse steden zelfs in de winter vaak nog erg goed weer: ideaal voor een stedentrip!
Het klimaat op Sicilië is in de winterperiode net te koel om te kunnen dienen als winter-zonbestemming. De gemiddelde temperatuur komt in de wintermaanden niet uit boven de 15°C. Een nadeel is dat de meeste neerslag in de wintermaanden gemeten wordt. Hierdoor blijven er maar weinig zon-uren over.
Wat voor weer kun je verwachten op Sicilië in december? De gemiddelde temperatuur in december is 16,1°C en zijn er rond de 4 zonuren per dag. Je kunt in december zo'n 10 dagen wat regen verwachten met een totale neerslag van ongeveer 60 mm.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
De lente en herfst zijn de beste maanden voor een rondreis Italië. In de maanden maart t/m mei en september t/m oktober is er een aangename temperatuur. Het is dan ook heerlijk weer om te wandelen. In de lente is Italië op de meeste plekken erg groen en fleurig, vooral op de eilanden.
Denk aan lange, hete zomers met temperaturen boven de 30 °C. De winters zijn aangenaam mild, met temperaturen variërend tussen de 10-15 °C. Sicilië is in de winter iets 'warmer' dan Sardinië, maar beide eilanden zijn bijna het hele jaar door een perfecte zonbestemming!
De winter is de ideale tijd om de vele musea en kerken van Florence te bezoeken. Omdat er in deze periode veel minder toeristen zijn, kun je de overweldigende hoeveelheid kunstschatten rustig bekijken zonder eerst uren in de rij te hoeven staan.
Inmiddels is Kerstmis uitgegroeid tot verreweg het belangrijkste feest in Italie. Zoals ook in Nederland is het een familiefeest bij uitstek. De hele familie schaart zich rond de albero di Natale, kerstboom.
Het is voor de Italianen met Kerst gebruikelijk om als hoofdgerecht bij het diner gevuld vlees te eten, bijvoorbeeld gevulde kalkoen of een huisgemaakte rollade. Omdat dit vaak nog wordt gezien als 'weinig' zetten ze graag nog een tweede vleesschotel op tafel.
In Italië zijn zowel eerste als tweede kerstdag officiële vrije dagen in het hele land. Houd er dus rekening mee dat je op deze dagen niet terecht kunt bij winkels of andere instellingen. Deze zullen namelijk gesloten zijn. Ook in Italië viert men oud en nieuw op 31 december en 1 januari.
Met Capodanno wordt er vaak vis of zeevruchten gegeten. In Lazio is capitone, zeepaling, een traditioneel nieuwjaarsgerecht. In heel Italia, maar vooral in het Noorden, worden twee speciale worsten geserveerd. Cotechino, een varkensworstje en zampone, een gevulde varkenspoot.
Je kunt er niet alleen skiën in de Italiaanse Alpen, maar ook in de machtige Dolomieten en dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Een skivakantie in Pila in Valle d'Aosta of Livigno in Lombardije is weer heel anders dan een wintersport in Val Gardena of Gitschberg Jochtal in Zuid-Tirol.
De bergachtige skiregio van Italië waar haar skigebieden liggen, is de beste plek voor sneeuw. Dit omvat de Alpen in het noorden, de Dolomieten in het noordoosten en de Apennijnen in het midden van het land.
Tijdens een wintersport in Italië ben je verzekerd van eindeloze pistes en sneeuwzekerheid. Dit in combinatie met de typische Italiaanse gastvrijheid en heerlijk eten, maakt de skivakantie in Italië helemaal af. Maar ook voor prachtige uitzichten zit je goed in de Dolomieten.