Vochtig hout schilderen is niet goed. Voor het uitvoeren van schilderwerk mag hout in de praktijk maximaal een vochtigheidsgraad hebben van ongeveer 18 procent.
Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeerd en vochtig is, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal een nieuwe verflaag snel lossen omdat het vocht een uitweg zoekt. Maak het houtwerk daarom eerst kaal en zet het in een goede grondverf.
Het hout in je kozijn is dus een stuk droger dan vers hout. Meet je met de houtvochtmeter het vochtpercentage in je kozijn, dan mag het hout niet meer dan 18% vocht bevatten. Als het vochtgehalte hoger is dan 18% hecht en droogt de verf niet goed, waardoor vochtblaren ontstaan en houtrot een kans krijgt.
Niemand heeft zin om te schilderen in de regen en ook voor het schilderwerk is dit niet ideaal. Schilderen wanneer het regent wordt dat dan ook sterk afgeraden. Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar.
Je hout laten drogen op een open plek in de tuin is steeds een goed idee omdat de wind er vanuit elke hoek door kan waaien. Minder effectief is het hout tegen een muur of in een garage plaatsen. Zeker de garage kan een vochtige plek zijn waarin de kans op beschimmeld hout niet onbestaand is.
Niet in de regen of bij te hoge luchtvochtigheid
Niet schilderen bij regen of mist, dat kan iedereen wel bedenken. Stel uw klus desnoods een dag uit. Maar houd er rekening mee dat de lucht ook na regen of mist nog te vochtig kan zijn. Houd hier de regel aan dat de luchtvochtigheid onder de 85 procent moet blijven.
In principe kan de luchtvochtigheid nooit te laag zijn om te verven.Wel mag de luchtvochtigheid nooit hoger zijn dan 85%.
Als het regent, stormt of er zijn andere weersomstandigheden waardoor er bij u niet geschilderd kan worden, maakt de schilder een nieuwe afspraak. Voor een goed resultaat buiten, is het belangrijk dat binnen het schilderwerk ook van goede kwaliteit is.
Meng het met een beetje water en houd de volgende regel aan: voor één deel azijn gebruik je twee delen water. Doop vervolgens een (echte) kurk of een watje in het mengsel en wrijf de vlek er goed mee in. Pak dan een licht sopje en neem de tafel of de vloer ermee af.
De beste temperatuur om te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk. Buiten schilderen doe je bij voorkeur tussen de maanden maart en november.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Zo wordt afgeraden om buiten te gaan schilderen bij een temperatuur hoger dan 30 graden Celsius. Dit komt doordat hoge temperaturen ervoor zorgen dat de verf te snel droogt, wat blaasjes in de verflaag tot gevolg heeft. Maar ook een te lage temperatuur kan de verflaag op een negatieve manier aantasten.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus.
Zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt en het is droog, dan kunt u in principe prima buiten aan het schilderen gaan. De verf van tegenwoordig is hier, in tegenstelling tot voorheen, prima tegen bestand.
Door in de schaduw of achter de zon aan te schilderen voorkom je dat de ondergrond te warm is. Hierdoor droogt de verf minder snel, verwerkt prettiger en vloeit mooier. Vanwege de luchtvochtigheid kun je beter ook niet te laat op de dag nog buiten verven.
Voor verf en lak zijn vaak grondverven nodig, beits breng je direct op het hout aan. Kan ik hout beitsen in de regen? Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Alleen dicht onder de bast van een stam verloopt het transport sneller. Hout droogt niet van de zon maar van de wind! Zonlicht dat direct op de kopse kant van het hout valt kan zelfs de droging sterk vertragen doordat de kanaaltjes aan de buitenkant sterk drogen, zich sterk vernauwen en zelfs afsluiten.
Doordat hout onderhevig is aan verschillende weersomstandigheden, werkt hout altijd. Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen.
Dit komt eigenlijk doordat er hele kleine kamertjes met lucht in hout zitten en daar zit weleens wat vocht in. Wat er gebeurd is, dat het kamertje wordt verhit en door die druk plopt dat kamertje, dit is knetterend hout.
Stoken met hout veroorzaakt roet, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Die zijn slecht voor de luchtkwaliteit en voor je gezondheid. Ook vanuit milieuoogpunt kijk je best in de eerste plaats naar andere technologieën zonder verbranding, zoals een warmtepomp.