De strenge app-controle heeft er wel voor gezorgd dat ook Android bepaalde maatregelen heeft genomen om de veiligheid te verhogen. Toch blijft iOS en daarmee iPhone de meest veilige telefoon wanneer je jezelf wilt beschermen tegen hackers.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Nu heeft de praktijk uitgewezen dat iets pas veilig is als het uitgebreid is getest, Samsung heeft inmiddels van de eerste overheidsdiensten een certificering ontvangen dat Knox veilig is om door overheidsdiensten gebruikt te worden.
Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt.
Verschillende software kenmerken
De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android. De gebruikers van een Android-smartphone kunnen namelijk op eigen houtje gaan sleutelen aan het besturingssysteem.
Conclusie. Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Op Android-smartphones komen meerdere vormen van beveiliging voor: een pincode, een wachtwoord, een patroon en, afhankelijk van het model telefoon, soms een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Wat als mijn telefoon niet meer kan updaten? Je kunt met een oudere Android-versie bepaalde functies missen en je kunt zelfs beveiligingsproblemen hebben. Op een smartphone met Android 4.3 of lager kun je eigenlijk niet goed veilig werken. Het probleem zit in WebView, een onderdeel van de standaardbrowser.
Samsung Galaxy S21. De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
Zorg er allereerst voor dat je besturingssysteem en apps altijd up-to-date zijn. Je telefoon meldt het als er een nieuwe versie van bijvoorbeeld Android of iOS beschikbaar is. Installeer deze zo snel mogelijk. Update alle geïnstalleerde apps via de Play Store of App Store, zodat ook die goed beveiligd blijven.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.