Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
Overwinteren. Oregano (Origanum) is goed winterhard mits hij in goed water doorlatende grond staat. Oregano in een pot houdt niet van veel nattigheid in de winter. Zet de plant in een pot daarom op een plek waar hij weinig regen vangt gedurende de wintermaanden.
Hij moet goed gedraineerd, wat droog, alkalisch en rijk aan voedingsstoffen zijn. Officieel is oregano een meerjarige plant, maar in Nederland overleeft hij maar één seizoen, omdat de meeste oreganosoorten niet winterhard zijn. Plant het kruid daarom ieder voorjaar opnieuw in jouw moestuinbak of moestuintafel.
Als we oregano in een pot kweken, moeten we het volgende weten: Naast het kopen van goed gekweekte planten, kan oregano worden gekweekt uit zaden en stekken.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Oregano schoonmaken
Was de takjes onder stromend water, en haal de blaadjes van de steel. Je kunt het klein hakken zodat de smaak iets sterker wordt, maar dit hoeft niet.
Oregano en tomaat zijn een klassieke combinatie, en er zijn veel gerechten op basis van tomaat waar je oregano aan kunt toevoegen. Een basis tomatensaus is een goede manier om oregano te gebruiken, omdat je de saus kunt toevoegen aan pasta, pizza, sandwiches, chili, soepen en meer.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Het heet dan Origanum of Marjolein. Deze vaste plant bloeit ook prachtig in de zomermaanden en trekt vlinders aan in uw tuin. Het kruid oregano kunt u heerlijk gebruiken in Italiaanse of Griekse gerechten, maar ook in de zelfgemaakte kruidenthee.
Oregano. Op z'n Italiaans zeg je orégano (klemtoon op -re-). Dat weten we heus wel, maar het is toch fijner als je gewoon oregaano zegt.
Altijd vers groen
Het minste werk heb je aan kruiden die trouw elk jaar terug komen, zoals bieslook, dragon en pimpernel. Peterselie, kervel, koriander en dille moet je elk jaar opnieuw planten of zaaien, na de zomer sterven ze stilaan af. Peterselie leeft soms door tot de volgende lente, maar wordt dan bitter.
Basilicum kan niet tegen vorst en zal 's winters dus afsterven. Wel kan je de plant uitgraven en in een pot laten overwinteren op een vorstvrije plaats.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.