Onze zintuigen: We hebben allemaal wel eens gehoord van de 5 bekende zintuigen horen, voelen, ruiken, geur en beweging.
Er zijn ruwweg twee soorten prikkels: zintuig-prikkels: dit zijn prikkels die je zintuigen opvangen, zoals beelden, geuren of geluiden; hersenprikkels: dit zijn gedachten, emoties en taal die je ervaart als je zintuig-prikkels verwerkt.
Mensen hebben vijf zintuigen: de ogen om te zien, de tong om te proeven, de neus om te ruiken, de oren om te horen en de huid om te voelen. Veruit de belangrijkste zintuiglijke organen zijn onze ogen.
Zintuigen zijn uitwendige organen die mensen en dieren de mogelijkheid geven om dingen waar te nemen. Je kunt hiermee je omgeving beter verkennen. Ieder mens heeft 5 zintuigen waarmee hij zo goed mogelijk zijn omgeving een beeld geeft.
Met het zesde zintuig wordt vaak paranormale gaven bedoeld. Maar iedereen heeft een zesde zintuig, jij ook. Naast horen, zien, ruiken, proeven en voelen kun je namelijk ook evenwicht waarnemen. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en is gevuld met vloeistof.
Je herkent het vast: een voorgevoel, een ingeving.Je innerlijke stem die je vertelt of je iets moet doen of juist laten. Dankzij je zesde zintuig 'weet' iets zonder dat je er over hebt nagedacht. Hoe je de kracht van dit zintuig vergroot (en waardoor het wordt verzwakt) lees je hier.
Zintuigen vormen de verbindingen tussen ons en onze omgeving: we horen, zien, ruiken, proeven en tasten (voelen). Met onze oren, ogen, neus, smaak en huid leggen wij contact met de wereld om ons heen.
Het woordenboek beschrijft een zintuig als een orgaan dat in staat is om uitwendige prikkels op te nemen of het vermogen om uitwendige prikkels op te nemen. Dus oor, oog, neus, tong en huid of gehoor, gezicht, reuk, smaak en gevoel. In de praktijk zijn zintuigen echter wel betrokken bij waarneming, maar niet hetzelfde.
Mensen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Wanneer raak je sneller overprikkeld? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw brein de prikkels die je binnenkrijgt niet goed filtert, waardoor je te veel prikkels binnen krijgt. Een andere oorzaak is dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken.
Het belangrijkste zintuig is de tastzin.
Overprikkeling gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Een prikkel is een waarneembare verandering in de omgeving. Een verandering van de uitwendige omgeving heet een uitwendige prikkel. Voorbeelden van uitwendige prikkels zijn temperatuur en geluid. Zo'n verschil in de omgeving kan ook inwendig zijn.
Fysieke prikkels kunnen net als prikkels die je opdoet in contact met anderen ervoor zorgen dat je overprikkeld kan raken. Erg vervelend, want het kan jou in de weg zitten. Er zijn fysieke prikkels waar jij zelf al invloed op kan hebben om er minder last van te ervaren.
De definitie van intuïtie is dat je iets aanvoelt zonder erover te denken, een vermogen waarmee men onberedeneerd dingen kan aanvoelen. Onmiddellijk een ingeving krijgen van inzicht, een manier van weten, een ingeving van direct weten zonder denken en redeneren.
Alles wat je moet weten over zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Een kind gebruikt zijn zintuigen steeds beter.
Gezichtsvermogen, gehoor, reukzin en de smaakzin vormen, samen met de evenwichtszin, de speciale zintuigen. Voelen wordt onderverdeeld in drie aparte zintuigen, alle drie voornamelijk gelegen in de huid. Dit zijn de tastzin (aanraking/druk), thermoceptie (warmte en kou) en nociceptie (pijn).
Reukzintuigen zijn de sterkste zintuigen die je hebt en het juiste geurtje kan veel met je stukje zeep doen. Bij elke geur past een kleur en maakt je product verleidelijk. Het kiezen van een goede geur en kleur is in grote mate afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Betekenis en definitie
Wanneer je intuïtie sterk ontwikkeld is: Weet je snel of iets 'goed' of 'fout' is. Neem je zaken waar, terwijl de logica of redenering ontbreekt. Heb je een sterk onderbuikgevoel voor gevaar of voor zaken die verkeerd kunnen gaan.
De reukzin is van alle zintuigen het gevoeligst voor gewenning. De meeste geuren kunnen een halve minuut nadat ze zijn ontdekt niet langer worden waargenomen. Dat is maar goed ook want onze neus wordt voortdurend belaagd met allerlei verschillende geuren.
Voor pijn heeft je lichaam speciale sensoren in de zenuwuiteinden. Je hersenen geven een betekenis aan het signaal dat binnenkomt en beslissen of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Het hele signaal tot aan je hersenen is dus nog geen pijn.
Ons oudste en eenvoudigste zintuig is geur: daar begint Sommer mee. Ten tweede hebben we smaak, ten derde het zicht – het meest dominante en belangrijkste zintuig. Ten vierde is daar tast, voelen en gevoel, ten vijfde horen en luisteren, ten zesde intuïtie en ten zevende het evenwichtszintuig.
Het is een van de vijf klassieke zintuigen van mensen en sommige diersoorten. Het orgaan waar de smaakreceptoren liggen, is de tong. Maar ook achter in de mondholte bevinden zich smaakreceptoren.