Broodverbeteraar. Bakkers kunnen broodverbetermiddelen toevoegen aan het deeg. Deze maken het brood extra luchtig of houden het langer vers. Broodverbeteraars kunnen natuurlijk en synthetisch zijn en bestaan onder andere uit melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen, gluten, ei en sojameel.
TIPS VOOR EEN LANGERE BEWARING VAN BROOD
Aanzuren wordt vaak gebruikt in de bereiding van brood om het langer te bewaren. 1% azijn op het meelgewicht toevoegen is een natuurlijke manier om je deeg, en dus je brood, aan te zuren. Kies azijn die bijna smaakloos is voor uw recepten, zoals bijvoorbeeld appelazijn.
Het invriezen van brood vertraagt het verouderingsproces, of retrogradatie, aanzienlijk en elimineert het risico op schimmelgroei. En wanneer u brood uit de vriezer haalt, kunt u het direct in de oven of broodrooster doen, waardoor de zetmelen opnieuw worden gegelatineerd en het brood weer veerkrachtig en taai wordt.
Broodverbeteraars bestaan vaak uit een combinatie van de volgende ingrediënten: vetten, suikers, ei-bestanddelen, melkproducten, enzymen, emulgatoren en meelverbeteraars. Wat er precies in een broodverbeteraar zit, is afhankelijk van het soort brood dat je wilt gaan bakken.
Tarwe slorpt water op, en hoe meer water in het brood, des te langer het vers blijft. ' Daarnaast speelt ook het formaat van het brood een rol. Hoe groter het brood, hoe luchtiger en hoe groter de kans op uitdroging.
Het gebruik van broodverbetermiddelen biedt veel gemak voor de bakker. Een broodverbetermiddel verbetert de textuur (malsheid), kleur, smaak en samenstelling van het brood. Ook draagt een broodverbetermiddel bij aan het verbeteren van de houdbaarheid en structuur van het brood, of kan het zelfs de baktijd verkorten.
In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
Broodverbeteraars zijn volkomen veilige toevoegingen die goedgekeurd zijn door autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid. Ze kunnen de voedingswaarde van brood verbeteren omdat door het gebruik van broodverbeteraars minder zout en vet nodig is.
Gemoute Gerstmeel : Een Natuurlijke Broodverbeteraar
Gemoute gerstmeel, afkomstig van gekiemde gerstkorrels, is een natuurlijke broodverbeteraar die enzymen bevat. Deze enzymen helpen bij het afbreken van zetmeel en eiwitten, wat resulteert in een verbeterde deegsterkte, verbeterde fermentatie en een betere textuur en smaak.
Hier zijn enkele veelvoorkomende ingrediënten die je kunt gebruiken als broodverbeteraar: Boter of plantaardige olie. suiker, honing, stroop, maltodextrine, druivensuiker. Melkpoeder.
Veel bakkers zweren bij de honingconserveringsmethode , waarbij je ofwel honing aan het recept moet toevoegen (meestal ongeveer twee eetlepels voor een standaardbrood) of het moet gebruiken als vervanging voor je gebruikelijke suiker. Het resultaat is een zoet smakende creatie die langer meegaat.
De meeste bakkers raden aan om brood op een koele, droge plek te bewaren, bij kamertemperatuur . Waarom? Overmatige hitte en vocht creëren schimmel, en te veel lucht creëert oud brood. Dus ja: een koele, droge plek zoals een voorraadkastplank werkt.
Lecithine is een natuurlijk conserveermiddel dat afkomstig is van soja of eidooiers . Door lecithine toe te voegen aan uw gewone brood blijft het luchtig en licht. Tegelijkertijd fungeert het als een natuurlijk conserveermiddel voor uw brood. Poedervormig ascorbinezuur is een ander bekend natuurlijk conserveermiddel dat in brood wordt gebruikt.
Azijn kan een subtiele, frisse smaak toevoegen aan het brood en de algemene smaak van het glutenvrije brood verbeteren, omdat glutenvrije meelsoorten soms een minder uitgesproken smaak hebben. De zuurgraad van azijn helpt de groei van schimmels en bacteriën te remmen, waardoor het brood langer houdbaar blijft.
Bewaar brood niet in een afgesloten verpakking: Hoewel het bewaren van brood in een luchtdichte verpakking de versheid ervan kan helpen behouden, kan het er ook voor zorgen dat de korst zijn knapperigheid verliest. Laat het brood in plaats daarvan onbedekt of wikkel het losjes in een schone theedoek of papieren zak .
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Dit komt doordat het zetmeel in brood water oplost bij temperaturen onder de 5 graden. Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock.
Vocht is de beste broodverbeteraar.
Hoe meer vocht op een brooddeeg, hoe malser het brood. Een lekker brood bevat zeker tussen de 55% en 60% vocht van het gewicht in bloem. Voor foccacia durf ik zelfs naar de 70% te gaan. Daarbij kan je 2% zout en 4% verse gist aanhouden van het gewicht aan meel/bloem.
In poedervorm voor alle witbroodsoorten. Deze broodverbeteraar kunt u toevoegen aan u brood voor net wat extra kracht, laat het beter rijzen. Recept: Voeg 15 gram toe aan 500 gram bloem of meel.
Als broodverbetermiddel verhoogd ascorbinezuur het gashoudend vermogen van tarwedeeg waardoor je een luchtiger brood krijgt. Hoe zwakker het meel qua glutenkwaliteit hoe meer ascorbinezuur je nodig hebt. Gebruik bij gebruik als broodverbeteraar 0,003% op het meelgewicht.
Zelf een goede broodverbeteraar maken is simpel. Meng ACTIEVE moutpoeder met vitamine C.Op 5 gram moutpoeder 1 gemalen pilletje vitamine C toevoegen.Gebruik hiervan 1% van het meel gewicht.
Conclusie. Broodverbeteraars spelen een belangrijke rol in de bakkunst, en bieden bakkers hulpmiddelen om de deegverwerking, het volume, de textuur en de houdbaarheid te verbeteren . Door het gebruik van enzymen, emulgatoren, oxidanten en andere ingrediënten brengen deze additieven talloze voordelen met zich mee voor het bakproces en het eindproduct.
E300, ook bekend als ascorbinezuur of vitamine C, versterkt het glutennetwerk in deeg, wat resulteert in een hogere rijs. Soms wordt het al door fabrikanten toegevoegd aan bloem of meel. Ascorbinezuur is een natuurlijk zuur dat aanwezig is in vrijwel alle groenten en fruit.
Bewaarplek. Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens.
Bewaar brood en cake in een luchtdichte verpakking : Door brood en cake in een luchtdichte verpakking te bewaren, voorkom je dat er vocht in komt en dat er schimmel ontstaat.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard.