Uw lederen hoed kunt reinigen met een sopje van afwasmiddel en een schone theedoek. Bevochtig de theedoek met het sopje van afwasmiddel en wrijf over de te behandelden plekken. Mocht het leder te veel uitdrogen dan kunt u met blank ledervet de hoed weer invetten.
Dit kan eenvoudig door een laagje water in een pan aan de kook te brengen en uw hoed een aantal minuten boven de stoom te houden. Op deze manier kunt u ook het model weer in uw hoed brengen, mocht deze door omstandigheden vervormd zijn geraakt. Af en toe nevelen met schoon water uit een bloemenspuit kan natuurlijk ook.
Veeg heel licht om geen strepen of beschadigingen te krijgen. Als dat niet afdoende is, maak dan wat lauw water met citroen erin en probeer het vuil er dan zachtjes af te wassen. Veeg de hoed daarna voorzichtig droog en en laat de hoed eerst verder drogen in normale temperatuur.
Een vilten hoed kan veel hebben. Je mag er gerust mee in de regen en sneeuw lopen, daar is hij voor gemaakt. Maar verzorg hem wel goed achteraf. Een hoed moet steeds ondersteboven opgeslagen worden.
Sommige vlekken zoals vuile regendruppels, wijnvlekken zijn heel lastig te verwijderen omdat zij in het materiaal trekken. Draag derhalve vilthoeden in een lichte kleur niet in de regen: vilt kan welliswaar in de regen gedragen worden, maar de vervuilde regendruppels vormen het probleem.
Voor het verwijderen van kleine vlekjes kan een zachte, licht vochtige doek met een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Let er op dat hard en langdurig wrijven en te veel vocht de oppervalkte van het vilt aantasten en het materiaal plaatselijk kan doen krimpen en vervormen.
U kunt uw vilt/zijde reinigen door het voorzichtig te wassen in handwarm water met een wol- of fijnwasmiddel. Uitknijpen zonder wringen of wrijven, aangezien dit het voorwerp verder zou kunnen doen krimpen. Goed uitspoelen om achtergebleven zeepresten te verwijderen; deze kunnen de stof verzwakken.
Een hoed bewaar je het beste door het ondersteboven weg te leggen. Dit voorkomt dat de rand vervormt of plat wordt. Dit geldt extra voor natte hoeden. Een vilten hoed van goede kwaliteit mag gerust nat worden, als je het daarna rustig en ondersteboven laat drogen.
Voordelen van vilt
Het is een goed ademende stof, ze is kleurvast, isolerend en water- en vuilafstotend door de natuurlijke oliën die ze bevat. Bovendien is het materiaal resistent tegen temperaturen van -40°C tot 110°C, ze brandt niet en is geluiddempend en elastisch.
Vilt is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Vilt is vuilafstotend door de zelfreinigende werking van vilt is het luchten van een vilten product meestal al genoeg. Je kunt eventueel wel afgenomen worden met een koude vochtige doek en het vilt daarna weer droog deppen.
Gebreide hoed
Die kun je het beste met een mild wasmiddel op de hand wassen. Vul een emmer met koud water en doe er maar een paar druppels wasmiddel bij. Knijp een paar keer in de hoed als die in het water ligt, wring 'm niet te hard uit. Leg 'm op een handdoek te drogen.
De meest gebruikte manier om een strohoed te stomen is om een stoomreiniger of de stoomfunctie van een strijkijzer te gebruiken. Je kunt tevens met de hoed naar een hoedenwinkel gaan die een speciaal stoomapparaat voor hoeden heeft, maar dat is meestal niet nodig. Behandel de gehele rand van de hoed eerst met stoom.
De panamahoed, de karakteristieke witte hoed met de zwarte band, is gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata), die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador.
Handige hulpjes. Mocht de hoed iets te ruim zitten, dan kan dat verholpen worden met reepjes kurk onder de voeringband. Met twee reepjes scheelt het ongeveer 1 cm. Voor een smal, wat langwerpig hoofd kunnen de reepjes het best aan de zijkant geplaatst worden.
Gebruik het liefst olijfzeep, want dat is beter voor je handen. Gewone zeep werkt echter even goed.
Natte techniek vilten. Recept zeepsop: Schep voor het zeepsop één eetlepel groene zeep in een liter heet water. Laat al roerend de groene zeep oplossen in het water.
Draag als vrouw je hoed altijd naar rechts. De meeste hoeden zijn zo gemaakt dat ze het mooist vallen als je ze naar de rechterkant draagt. Combineer je hoed met bijpassende kleding. Je hoed geeft op deze manier een wauw-effect aan jou outfit.
Je haarkleur is ook een bepalende factor om de juiste hoed te vinden. Ik vind het persoonlijk mooi om een contrasterende kleur te kiezen. Dus een licht hoed bij donker haar en andersom. Een bruine hoed bij een blonde haarkleur is een prachtige combinatie.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Vilt ontstaat door middel van het krimpen en samenpersen van wol met warm water, zeep en beweging. Bekijk je wol onder een microscoop, dan je zie allemaal kleine weerhaakjes. Deze gaan openstaan door warmte. Door wrijving met water en olijfzeep haakt de wol in elkaar en ontstaat er een vilten doek.
Veel vilt wordt nog altijd van wol gemaakt. Maar het moderne vilt wordt steeds populairder, bijvoorbeeld vanwege de stevigheid. Er worden bijvoorbeeld synthetische vezels gebruikt.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
LET OP! Gebruik alleen vlekken verwijderaar zonder bleek. Bleek is een te aggresieve stof om gebruikt te worden op satijn, het maakt de stof kapot en verwijdert de kleur. Als je de vlek er acht niet uit kan krijgen maar je de jurk nog niet op wilt geven kun je probern om bleek te gebruiken.