De Turkse nationaliteit komt 243 keer voor in Zwolle, gevolgd door 185 burgers uit de Bondsrepubliek Duitsland. 136 inwoners hebben de Poolse nationaliteit. Er zijn 107 Zwollenaren ingeschreven met een Brits burgerschap. Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers.
De gemeente Zwolle telde op 1 januari 2021 129.840 inwoners.
Inwoners in de gemeente Zwolle, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de gemeente Zwolle is met 29.833 personen gestegen van 100.835 in 1996 tot 130.668 in 2022 (dat is 30%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Zwolle-Zuid telt zo'n 32.000 inwoners en is daarmee het grootste stadsdeel van Zwolle.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Zwolle staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle.
Zwolle: een historische, trendy Hanzestad
De eeuwenoude gevels, de stadsmuur en -torens, de 600 jaar oude stadspoort Sassenpoort en de stervormige stadsgracht waar indrukwekkende herenhuizen en bomen langs staan, zijn kenmerkend voor Zwolle.
Zwolle-Zuid/ Van der Capellenstraat, woensdag van 8:30 uur tot 12:30 uur. Stadshagen, donderdag van 13:00 uur tot 20:00 uur. Zwolle-Centrum (inclusief Boerenmarkt), vrijdag van 8:00 uur tot 13:00 uur. Zwolle-Westenholte / Petuniaplein, vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur.
Zwolle als vaste nederzetting is in de middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo'n plek werd destijds een 'suolle' genoemd, hetgeen later veranderde tot Zwolle.
De juiste betekenis van de naam Zwolle moet het latijnse 'Suolle' of 'Suollu' zijn, een hooggelegen gebied dat bij overstromingen droog bleef. Deze hoge zandrug loopt onder de Grote Kerk en de Sassenstraat door. De naam 'Suolla' heeft een diepere betekenis, de verhoging of berg aan de rivier.
Dat er geen onderscheid meer is tussen dorpen en steden, werd heel wat jaren geleden bepaald. In 1851 om precies te zijn, door de Gemeentewet die staatsman Thorbecke in het leven riep. Daarvoor was een plaats een stad als de plaats stadsrechten had gekregen.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Ben je op zoek naar een leuke stad voor een dagje uit of weekend weg in Nederland? Zwolle is een prima bestemming voor een tripje dicht bij huis. De Overijsselse hoofdstad heeft een historische binnenstad met bruggen en monumentale panden, maar ook diverse musea en hippe restaurants zijn er te vinden.
Hoe het begon
Wel, dat zich in de middeleeuwen een nederzetting had gevormd langs de rivier de Aa, met sedert 1040 een uit schriftelijke bronnen bekende parochiekerk, gewijd aan Sint Michaël. Op 31 augustus 1230 werd aan de bewoners van die nederzetting door bisschop Willebrand van Utrecht stadsrechten verleend.
Zwolle valt onder Regio Noord. De zomervakanties rouleren volgens een vastgesteld systeem: vroeg – midden – laat – laat – midden – vroeg – vroeg – en ga zo maar door.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Moskee. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Deventer een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Spanje, Italië, Joegoslavië en Marokko had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Turkije op gang.
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.