In gesprek, kun je op verschillende manieren verwoorden. Zo zijn synoniemen voor het woord gesprek onder andere; babbeltje, conversatie, dialoog, discussie en gedachtewisseling.
Voor het gelijknamige hoorspel, zie Gesprek (hoorspel). Een gesprek of conversatie is een mondelinge communicatie tussen ten minste twee personen; in geval van één persoon spreekt men van een monoloog of een toespraak. Een gesprek kan een vrijblijvend of een formeel karakter hebben.
voor (vw) : aleer, alvorens, vooraleer, voordat. voor (vw) : om, omwille van.
als synoniem van een ander trefwoord: interview (zn) : gesprek, tweegesprek, vraaggesprek.
Gesprek voeren synoniem
Een synoniem voor “gesprek voeren” kan “praten” zijn. Dus, als je met iemand praat, voer je eigenlijk een gesprek. Het betekent gewoon dat je met elkaar praat over verschillende dingen.
We leggen hier uit wat de vier gesprekstypen zijn: dialoog, debat, tirade en redevoering.
Voor een goed gesprek is het belangrijk dat je de boodschap van de ander zo ontvangt en opvat zoals die ander dat ook bedoeld heeft. Je 'verstaat' en begrijpt elkaar dan echt en er is goed contact. Maar je kunt signalen uit de boodschap ook anders invullen of verkeerd opvatten dan ze bedoeld zijn.
Voorgesprek. Een voorgesprek kan wenselijk zijn wanneer iemand ziek is en het sterven dichtbij komt of omdat u een naderend afscheid van iemand die u lief is dient voor te bereiden. Maar ook als er nog geen directe aanleiding bestaat kunt u zich door ons over uw uitvaart laten voorlichten.
debatteren, discuteren, disputeren, kibbelen, redekavelen, redetwisten. als synoniem van een ander trefwoord: redeneren (ww) : argumenteren, betogen, discussiëren, disputeren, een betoog houden, oreren, parlevinken, praten, raisonneren, redekavelen, redetwisten.
aangelegenheid, affaire, gegeven, geval, issue, item, materie, onderwerp, probleem, punt, stof, thema, toestand, topic, vraag, vraagpunt, vraagstuk, zaak. inhoud (zn) : bedoeling, betekenis, boodschap, kerngedachte, leerstof, materie, onderwerp, portee, significatie, stof, strekking, teneur, thema, zin.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
daarom, derhalve, dientengevolge, dienvolgens, dus, ergo, gevolglijk, zodoende. ergo (bw) : alzo, bijgevolg, derhalve, dus, gevolglijk.
Een dialoog is een gesprek tussen verschillende mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat tot nieuwe inzichten leidt bij de betrokkenen.
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden. Laat je meevoeren door het gesprek.
Het begint met een gesprek om gedachten uit te wisselen en het eindigt met een twistgesprek of aanvaring. We discussiëren dus bij verschil van inzicht of verschil van mening. En dan proberen we de ander te overtuigen.
Een discussie is een vorm van bespreking, zoals een gesprek of andere vorm van communicatie, tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: praten (ww) : babbelen, causeren, converseren, keuvelen, klappen, kleppen, klessebessen, kletsen, kouten, kwebbelen, lullen, ouwehoeren, palaveren, parlevinken, poekelen, reppen, snateren, snappen, spreken, tateren.
Wat is een vooroverleg? Een vooroverleg is eigenlijk een advies van de gemeente over de slagingskans van uw bouwplan. De gemeente kijkt of het bouwplan niet in strijd is met het bestemmingsplan en toetst aan de welstandseisen. Houdt u er rekening mee dat u hier geen rechten aan kunt ontlenen.
een mondelinge conversatie waarbij informatie uitgewisseld wordt.
Met het voeren van een gesprek komen er automatisch gevoelens en gedachten in je op. Je hebt een eigen mening of oordeel over wat de ander zegt. Om 'goed' in gesprek te gaan is het wel belangrijk om te controleren of deze meningen en oordelen wel kloppen.
Ritselende bladeren in de wind, een mug of een moderne pc halen maar net zo'n 10 dB. Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Een persoonlijk gesprek biedt uitkomst als je een vraag hebt waar je alleen niet uitkomt of als je ergens in vastloopt. Het kan zijn dat je al een tijdje niet zo goed in je vel zit of dat je je wat eenzaam voelt.
Omdat de communicatie tussen gesprekspartners verschillend kan verlopen, kun je een onderscheid maken in de diverse didactische werkvormen die als gespreksvorm ingezet kunnen worden: • klassen- of groepsgesprek; discussie; onderwijsleergesprek; vragen stellen.