Kun je geen hypotheek krijgen voor je tiny house en heb je onvoldoende spaargeld, dan zijn er gelukkig nog andere manieren om je huisje te financieren. Zo kun je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aangaan, of een onderhandse lening afsluiten bij een familielid of vriend.
Een hypotheek is alleen mogelijk als je Tiny House volledig aan de grond verankerd is én je de eigenaar van de grond bent waar je Tiny House op staat. Dan praat je over onroerend goed en kan je je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
De prijs van een Tiny House ligt tussen de 0 en 100.000 euro. Een kant en klaar model koopt u in Nederland al voor ongeveer 30.000 euro. Daarnaast moet u kiezen of u de grond onder de Tiny House ook wilt kopen of liever huurt.
Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen. Wat kost een tiny house van 50 m2? Tiny houses kosten tussen de 30.000 en 80.000 euro, waarbij grotere en luxere huizen duurder zijn.
Zoek op bouwkavels bij huizenwebsites
Of je nou een huis wilt laten bouwen op een stuk grond of een Tiny House, qua vergunningen loopt het niet ver uit één. Maak dus vooral ook gebruik van de bouwkavels die worden aangeboden op Funda, JAAP en soms zelf Marktplaats.
Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan. Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.
Het hangt van de gemeente en het bestemmingsplan af of een vergunning wordt verleend voor het tijdelijk of permanent plaatsen van een tiny house. Wanneer de gemeente moet afwijken van het bestemmingsplan, kan dat jaren duren. Het is dus aan jou om een kavel te vinden met ruimte voor tiny houses.
Het IKEA tiny house kost ongeveer 60.000 euro.
Voor het bouwen van een Tiny House zal volgens de wetgeving een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden. Een van de eisen om deze te krijgen is dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit 2012, een wetgeving waar ook een Tiny House onder valt.
Voor de Tiny Duo betalen ze rond de € 80.000,-, de kavel van 317 m2 kost € 100.000,-.
Drie bewoners vertellen over hun tiny house: van 1200 euro per maand naar 300 aan huur. Tiny HousesDe tiny house-beweging in Nederland groeit hard. Inmiddels zijn er zo'n vijftig kleinere en grotere projecten met honderden bewoners. Geeft kleiner wonen ook meer financiële ruimte?
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Als je in een Tiny house wilt wonen, heb je – net als wanneer je in een regulier huis wilt wonen – te maken met allerlei wet- en regelgeving. Zo mag je je huisje niet zomaar ergens neer zetten, maar alleen op een plek die een woonbestemming heeft.
Veel eigenaars beschouwen een tiny house als roerende zaak (zoals bijvoorbeeld een caravan), nu tiny houses veelal eenvoudig zijn te verplaatsen. Het is echter maar de vraag of dat deze redenering zo eenvoudig opgaat. Uit de wet volgt dat zaken onroerend zijn indien zij duurzaam met de grond verenigd zijn.
De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je tussen de 20.000 en 100.000 euro kwijt.
Dan kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Dit in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening. Hierbij staat alles van tevoren vast. Goed om te weten: je kunt tegenwoordig geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten.
Eigen grond of niet
Wil je een tiny house wil bouwen op eigen terrein, dan volstaat een bouwvergunning van de gemeente. En het bestemmingplan moet natuurlijk bewoning toestaan. Wie een klein huis wil op gemeentegrond, moet ook nog een vergunning krijgen voor tijdelijke bewoning op die grond.
Volgens dit bouwbesluit moet de minimum oppervlakte van een reguliere woning 20,2 m² bedragen (18 m² verblijfsgebied + 2,2 m² badkamer/toilet). Dit valt dus nog ruim onder de gebruikelijke maximum grootte van 50m² voor een tiny house.
Tiny house afmetingen en regels
Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Het minihuisje op wielen heet Boho XL, kost zo'n 60.000 euro en staat uiteraard vol met IKEA-meubelen. Het tiny house is duurzaam en heeft zonnepanelen, LED-verlichting en dubbel glas.
Het ontwerpbureau Ideabox bedacht daarom in samenwerking met Ikea de Aktiv. Waarbij het ontwerp perfect afgestemd is op de meubels van de Zweedse winkel. Maar bovendien heb je voor 66.000 euro een 1-/2-persoonshuis. Met een keuken/eetkamer, een woonkamer, een slaapkamer met kastruimte en een badkamer inclusief ligbad.
Een tiny house is een klein huisje met een oppervlakte van maximaal 50m². Tiny houses onderscheiden zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de tiny house movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.
Je kunt twee of drie zonnepanelen op het dak van een gemiddeld tiny house plaatsen, wat niet genoeg zal zijn om de energiebehoeften van de meeste mensen te dekken, zelfs niet de bewoners van een tin house. Met een op de grond gemonteerd systeem kunt je zoveel panelen installeren als dat je nodig heeft.
Of je voor een Tiny House op wielen of een Tiny House zonder wielen kiest, hangt vooral af van hoe vaak je wil verhuizen en hoe groot je wil wonen in je Tiny House. Als je eens om de 5 à 10 jaar wil verhuizen, kies je beter voor een Tiny House zonder wielen.
Een tiny house is een kleine, volledig uitgeruste woning van 30m2 tot maximaal 50m2. De 'tiny-house-movement' is naar Nederland overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk draait het bouwen van de kleine huisjes vooral om de filosofie: bewuster en duurzamer leven.