Het wassen van je donkere spijkerbroek Was deze spijkerbroek apart om vlekken op je andere kledingstukken te voorkomen. Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Hierdoor was je ook nog eens zuiniger en blijft je wasmachine langer goed. Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Als wasverzachter
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende.Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
"Als die te snel verouderen, neemt de kans op lekkages toe. Maar azijn kan ook het blinkend staal aantasten. Dus vaak lees je inderdaad tips voor je was, maar je leest niet dat het je machine kan beschadigen."
Tip: was je met azijn? Je hoeft je geen zorgen te maken over de geur, die komt namelijk totaal niet terug in je kleding en in ander wasgoed. De beste manier om van kalk in de wasmachine af te komen. Ideaal voor de periodieke reiniging, waarna je weer veel schoner kunt wassen.
Voor bij het wassen en als wasverzachter wordt witte azijn aanbevolen, omdat dit kleurloos is. Andere soorten azijn bevatten tannines, waardoor je kleding kan verkleuren.
Wist je dat je een nieuw kledingstuk mooi in kleur behoudt door die eerst een paar uur in natuurazijn en water te leggen? Het gaat dan om de verhouding van 1 deel azijn op 10 delen water waarbij het kledingstuk goed ondergedompeld is.
Nare geurtjes verwijderen
Heb je last van kleding met nare geurtjes, laat deze dan een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na dit nachtje weken en vervolgens nog een wasbeurt zijn de geurtjes gegarandeerd verdwenen uit je kleding.
Was op een kort wasmachine programma van maximaal 30ºC, gebruik een vloeibaar wasmiddel, maar laat wasverzachter achterwege. Maak alle zakken leeg, rits de gulp dicht en keer de broek binnenstebuiten. Binnenstebuiten wassen zorgt dat de kleur langer behouden blijft en laat je denim minder kleur afgeven aan andere was.
Het is aan te raden om spijkerbroeken binnenstebuiten te wassen. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel om de kleur te behouden en slijtage te voorkomen. Kies voor een kort en zacht wasprogramma, zoals het delicate programma, om te voorkomen dat de stof te veel wordt blootgesteld aan wrijving en spanning.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Wassen met azijn
Zeker een aanrader om af en toe een scheutje azijn in de wasmachine te gieten. Let op: kies wel voor natuurazijn en geen chemisch schoonmaakazijn. Dit type is namelijk juist slecht voor je machine.
Hoeveel azijn de beste optie is kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 2 kopjes of 500 ml azijn te gebruiken voor een standaard wasmachine. Dit zou voldoende moeten zijn om de machine grondig te reinigen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Hoeveel azijn in water om kleur te fixeren? Een algemene richtlijn is om ongeveer 1/4 tot 1/2 kopje azijn toe te voegen aan een volle wasmachine tijdens het laatste spoelwater om de kleur van kleding te helpen behouden. Dit kan helpen om overtollige kleurstoffen te verwijderen en de kleur te fixeren.
Donkere was ook wassen met azijn
Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
De wasmachine reinigen met azijn
Giet minstens 200 ml natuurazijn in het zeepbakje. Gebruik geen schoonmaakazijn, want daar kunnen de rubbers niet zo goed tegen. Zet de wasmachine op de heetste stand (90 of 95 graden) en draai een kort programma. Na afloop is uw machine weer kraaknet.
Azijn. Azijn is niet alleen super in het vasthouden van kleuren, maar ook in het neutraliseren van geurtjes. Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo verdwenen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn.
Staat je wasmachine al langer? Dan moet je misschien ontkalken. Je kan de wasmachine ontkalken met azijn. Giet één liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Beter voor het milieu
Azijn is een natuurlijk product, en daardoor niet schadelijk voor het milieu. Wasverzachter zou juist wél schadelijk zijn voor het milieu waardoor veel mensen het al niet meer gebruiken. Wasverzachter kan namelijk in het afvoerwater terecht komen en het water verontreinigen.
Moddervlekken van het buiten spelen, grasvlekken van het voetballen, chocolade- en plakkerige snoepvlekken op hun T-shirts en vesten. Maar ook volwassenen krijgen te maken met vlekken, bijvoorbeeld bij het eten van pastasaus, spetterend vet tijdens het koken, smeervlekken van je fiets en ga zo maar door.