Hoeveel ruimte moet er tussen waskommen? Wilt u 2 waskommen naast elkaar plaatsen, dan moet u ze niet strak naast elkaar plaatsen. Om ervoor te zorgen dat het er esthetisch eruit ziet, raden wij het aan om minimaal een ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden.
Als algemene regel geldt dat ongeveer 15 centimeter ruimte laten tussen de uitloop van de kraan en de rand van de wasbak het beste werkt.
Houd er rekening mee dat de doorgang langs het bad, wastafel en inloopdouche minimaal 70 centimeter is. Wil je elkaar makkelijk kunnen passeren bij de wastafel, dan is een ruimte van 100 centimeter vereist.
De standaardhoogte van een badkamermeubel
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel.
Als je liever twee wastafels hebt en hier ruimte voor hebt, dan kun je ook kiezen voor een dubbele wastafel. Je kunt dan rekenen op een gemiddelde maat van 140 cm breed en ook 50 cm diep.
Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens 60cm breed rekenen. Reken daarbij 50 cm op voor je benen en om voor de wc te kunnen staan (voor de staande plassers onder ons). Zo kom je uit op een plaatsruimte + gebruiksruimte van 60 x 120 cm voor een wc-pot.
Twee kranen moeten gemonteerd en van 10 mm aangesloten op 15 mm buis.Waterleiding moet aangesloten op hoofdwaterleiding. 1 radiator moet aangesloten worden van 15 mm naar 1/2 " Aansluitmateriaal wel leveren, kranen zijn aanwezig.
Spiegel hoogte
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Vaak is op een klein oppervlak een hoge ronde waskom erg praktisch. Maar heb je de ruimte, dan kun je gerust de breedte in met een ovalen of rechthoekige vorm.
Afmetingen inloopdouche
Een standaard douchecabine is meestal 90 centimeter bij 90 centimeter. Een inloopdouche is daarentegen meestal 90 centimeter breed en 120 centimeter lang.
Om niet met je knieën tegen de deur of muur te zitten heb je best 60 cm vrije ruimte langs de voorzijde. Langs de zijkanten hou je minimaal 10 cm vrij. Ideaal heb je 20 cm ruimte tussen het toilet en de muur.
Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter. Dit zou dus genoeg ruimte moeten zijn om normaal te kunnen douchen. Een inloopdouche wordt gezien als weer een stukje luxer en is wel bedoeld om wat meer ruimte te hebben. De richtlijn die we kunnen geven is ongeveer 90 centimeter breed en 120 centimeter lang.
Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn.
Bij een wandmengkraan moet de uitloop op een hoogte van 70-80 centimeter van de vloer worden geplaatst, op een plek die, afhankelijk van de vorm van het bad en de gebruikte mengkraan het meest geschikt is. De hoogte van de kraan boven het bad, d.w.z. boven de rand van het bad, moet ongeveer 20 centimeter zijn.
De standaardafmeting van een wastafel in de badkamer variërt van 50-65 cm in de breedte en 42-50 cm in de diepte.
Voor de hoogte van de spiegel boven de wastafel is eigenlijk geen regel. Houd er wel rekening mee dat als de spiegel vlak achter de wastafelkraan hangt je waterspetters op de spiegel kunt krijgen. Verder kun je hier kiezen wat je mooi vindt, zolang het midden van de spiegel ongeveer op ooghoogte hangt.
Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Hoogte inbouwkraan wastafel
Test het uit met je gebruikers: over het algemeen houden we een hoogte vanaf de vloer aan van 90 tot 105 cm. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende afstand tot de waskom is: zorg er dus ook voor dat er minstens 10 cm zit tussen het einde van de uitloop en de wastafelrand.
De opbouw wastafel, waar de wasbak vroeger voornamelijk in het meubel verwerkt was mag deze wastafel gewoon boven op het wastafelmeubel geplaatst worden. De opbouw wastafel is veel te zien in de moderne badkamer en wordt ook wel een waskom genoemd.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
De beste hoogte van een compleet badkamermeubel is rond de 90 cm. Dit is inclusief waskom of wastafel. Heb je losse kommen? Haal dan eerst de hoogte van de kommen van die 90 cm af.
Eén aansluiting voor je vaatwasmachine en wasmachine? Als je wil, kan je je vaatwasmachine en wasmachine aansluiten op dezelfde watertoevoer- en afvoer. Daarvoor heb je gewoon een dubbel afvoersysteem nodig voor het afvalwater.
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Wettelijk gezien hoort de waterdruk in uw huis minimaal 1,5 bar te zijn. Hoewel de drukgarantie minimaal 1,5 bar is streven de meeste watermaatschapijen ernaar om het water minimaal met 2 bar uw huis binnen te laten lopen. 1,5 tot 2 bar is in principe voldoende om het water in uw hele huis te laten stromen.