Veel optische illusies werken zo: ze houden je
Illusies zijn belangrijk in onderzoek naar zintuiglijke waarneming. Met behulp van onderzoek naar illusies kunnen wetenschappers bijvoorbeeld leren welke hersengebieden betrokken zijn bij waarneming. De visuele cortex is het deel van de hersenen dat belangrijk is bij het zien.
Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuiste interpretatie van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen.
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is. Optische illusies zijn leuk om naar te kijken.
- Bij een optische illusie worden je hersenen beïnvloed.Je denkt iets te zien wat er in werkelijkheid anders of er niet is. - Een bolle lens vergroot en een holle lens verkleint.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen.
Met twee scheve torens, weten de hersenen zich geen raad. Ze besluiten dat een van de torens dus schever moet staan. Hersenen kunnen mensen voor de gek houden met wat ze wel of niet zien, maar ook met wat ze proeven of ruiken.
je (onbewuste) neiging om feiten te verdraaien en argumenten te vinden waarmee je voor jou belangrijke overtuigingen kunt verdedigen;denken dat je alles al weet.
Illusies: 'alsof-waarnemingen'. Wat iemand ziet, hoort of voelt, bestaat echt, maar het krijgt een andere en veel heviger betekenis dan gerechtvaardigd op grond van de feiten. Hallucinaties: dingen zien, horen of voelen die niet echt bestaan, in de volle overtuiging dat ze werkelijkheid zijn.
In het algemeen kun je zeggen dat optische illusies ontstaan doordat beelden op het netvlies door het optisch centrum van je hersenen voorbewerkt worden voordat ze doorgestuurd worden door andere delen van de hersenen.
Je hersenen bedriegen je
Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels 'zien'. Gezichtsbedrog!
Angst ontstaat door te denken aan dingen die je niet wilt ervaren. Zo kun je levendig voor je zien dat je de presentatie geeft, hierbij fouten maakt en compleet afgaat. Hoe echt deze gedachten/verbeeldingen ook lijken, ze zijn een illusie!Je bent namelijk niet afgegaan, je verbeeldt het je alleen!
“Onze hersenen houden ons eigenlijk voor de gek, die draaien om wat we zien, want onze ogen zien eigenlijk op de kop.” Jurre heeft net uitgelegd hoe het oog werkt en sluit met deze wijsheid zijn verhaal af.
Hersenen besturen het lichaam, ze zijn het deel van ons centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. Ze zijn nodig om te denken, te bewegen en onze zintuigen en ons geheugen te gebruiken. Daarnaast maken hersenen hormonen aan, regelen ze de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur.
Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen). Op deze pagina lees je alles over de symptomen, diagnose en behandeling.
Er zijn een aantal voortekenen die kunnen wijzen op een psychose: verwardheid, ander gedrag, hallucinaties en waanbeelden. Maar het kan dat er wat anders aan de hand is. Vroege symptomen en kunnen ook wijzen op een depressie of angst.
Wat is een bias? Een bias is een vooroordeel dat jij hebt over jezelf en de wereld om je heen. Deze vooroordelen zijn aangeboren en we hebben er allemaal last van. Jouw gedrag wordt deels bepaald door deze vooroordelen.
Het betreft hersenfuncties die nodig zijn voor waarnemen, denken, onthouden van kennis en deze kennis op een goede manier toepassen en begrijpen. Hersenletsel kan veel invloed hebben op deze functies. Dat noemen we cognitieve gevolgen.
Je cognitief functioneren zegt iets over de mate waarin jij de wereld om je heen begrijpt. Het geeft aan of jij je gemakkelijk aanpast aan verschillende, onbekende situaties en over welke vaardigheden jij beschikt om dit te doen. Vaak wordt je cognitief functioneren ook wel intelligentie genoemd.
Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen gemaakt of versterkt.Verbindingen die niet worden gebruikt in de hersenen, worden zwakker. Zo gebruiken we onze hersenen zo goed mogelijk. Het steeds veranderen van je hersenen heet plasticiteit.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.