Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk van het vocht in de vriezer, waardoor de substantie verandert.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt. Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken!
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!
Tomatensoep kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Tomatensoep uit blik of een pakje kun je in de koelkast nog een dag goed houden. En deze termijn is ook van toepassing op zelf gemaakte tomatensoep. Bewaar je het langer kan de soep wat zurig gaan ruiken, en gaan schiften.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Hoe Vermicellisoep invriezen? Vermicellisoep invriezen is dus mogelijk, maar je moet de soep wel eerst goed laten afkoelen. Bij voorkeur eerst een half uurtje in de koelkast zetten en dan pas invriezen. Beter is het dus om de soep zonder vermicelli in te vriezen en pas bij het opwarmen weer vermicelli toe te voegen.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.
Het zetmeel in de bloem zorgt voor dan voor de binding. Door vloeistof (melk, bouillon, kookvocht) toe te voegen krijg je een gebonden saus of soep. Gemakshalve wordt vaak gezegd dat een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem, wil je het echter heel exact doen neem dan 6 delen bloem op 5 delen boter.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Maximaal twee uur Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven.
Laat je de soep bijvoorbeeld lang op het aanrecht staan om af te koelen, kunnen deze sporen zich ontwikkelen. Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven. Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
U kunt heel gemakkelijk zelf soep wecken. Het enige wat u anders moet doen, dan u gewend bent, is de soep 10 tot 15 minuten korter koken. Daarna gaan we de soep wecken in een inmaakketel gedurende 60 minuten op 100 graden bij een groentesoep. Bij een soep met vlees of kip is de wecktijd: 90 minuten op 100 graden.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Houdbaarheid Groentesoep
Groentesoep, uit een pakje, kant en klaar, of zelf gemaakt, kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wel in een afgesloten bakje bewaren, en voordat de soep de koelkast in gaat laten afkoelen.
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.