Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na de dag van de test, dan ben je hersteld. Opgelet, dat betekent dat je je certificaat pas kan gebruiken vanaf de 12de dag na de dag van de test.
Wanneer de QR-code in de app wordt gescand, krijgt u na het positieve testresultaat een rood scherm – ook als u volledig gevaccineerd bent. U zal uw vaccinatiecertificaat 11 dagen lang niet kunnen gebruiken als CovidSafe-ticket. Na 11 dagen zal er een herstelcertificaat zichtbaar zijn in de CovidSafeBE-app.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Geldigheid vaccinatiebewijs: QR-code verloopt na 270 dagen
Na deze 270 dagen kunnen mensen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer gebruiken om te reizen in Europa. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er sinds 6 april 2022 geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.
Een herstelcertificaat is beschikbaar vanaf de 12de dag na een positieve PCR/RAT-test. Buitenlandse toeristen kunnen hun herstelcertificaat ook opvragen via de CTPC-code van hun positieve PCR/RAT-test en de laatste 4 cijfers van hun mobiele nummer.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca beschermen vanaf 2 weken na de 2de vaccinatie tegen COVID-19. Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19. Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Vermijd voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon zoveel mogelijk contact met personen die een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van corona (RIVM.nl). U gaat altijd naar de GGD voor een test wanneer een zelftest niet vanzelfsprekend de beste optie is voor u.
Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is. Ook een gevaccineerd hoog-risico contact binnen het huishouden wordt aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen (zie maatregelen voor hoog-risico contacten).
Het advies om gedurende 10 dagen contact met kwetsbare personen te vermijden blijft van kracht. 21-04-2022: De Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis zijn aangepast. Vanaf 19 april 2022 wordt quarantaine niet meer geadviseerd.
Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.
Positieve testuitslag met coronaklachten
U gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. U telt vanaf het moment dat u klachten kreeg. Dat is dag 0.
Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
De meeste mensen krijgen weinig klachten door corona. Ze zijn na een paar dagen weer beter en kunnen hun normale dingen weer doen. Soms duurt het een paar weken voordat iemand zich weer helemaal goed voelt. Soms houdt iemand langer dan 6 weken klachten na corona.
Vermijd contact met uw huisgenoten en houd afstand. Dus ook niet knuffelen of zoenen en geen seks. Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD). Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
Een zelftest is minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er een kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie. Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona heeft.