Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Hoe lang je je baby achteruit moet vervoeren, hangt af van de autostoel die je hebt: Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is.
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
Veiligheidsnormen en testen
In een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje mag je kind in theorie voorwaarts vervoerd worden zodra ze 9 kg wegen – gemiddeld is dat op het moment ze 9 maanden oud zijn. Een i-Size autostoeltje moet steeds achterwaarts georiënteerd zijn tot je kindje 15 maanden oud is.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Het algemene advies is om je baby niet langer dan twee uur in een maxi cosi te leggen. Slapen op een vlakke ondergrond is de meest veilige houding en dit is niet mogelijk in een autostoeltje.
Baby's hebben namelijk maar weinig bewegingsvrijheid in het stoeltje. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor kleine kinderen en kan zelfs de lichamelijke ontwikkeling in de weg zitten. Het advies is dan ook om jouw baby niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi-Cosi te laten zitten.
Kinderstoelfabrikant zoals Stokke en Maxi-Cosi waarschuwen zelf ook dat een baby niet langer dan 30 minuten per dag mag zitten in een autostoeljte gedurende de eerste 3 tot 4 maanden (Stokke) en Maxi-Cosi geeft aan zeker niet langer dan 2 uur op rij in een autostoel mag doorbrengen.
Tegen de rijrichting in vervoeren van baby's is veiliger. Bij een aanrijding wordt de baby dan met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Als de baby met de rijrichting mee wordt vervoerd, komt et hoofdje en de nek met een flinke klap naar voren.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Schakel niet te vroeg over naar een voorwaarts gericht stoeltje. Maxi-Cosi raadt je aan het autostoeltje zo lang mogelijk in achterwaartse rijrichting te gebruiken, in ieder geval totdat je kindje 15 maanden oud is.
Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.
Autostoeltje voor meerdere leeftijden: vanaf ongeveer 9 maanden tot 12 jaar / 9 tot 36 kg (Groep 1/2/3) Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden.
Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Hoe lang je je baby achteruit moet vervoeren, hangt af van de autostoel die je hebt: Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is.
De kleinste zitjes, groep 0+ (0-13 kg), zijn altijd achteruitkijkend. Om goedgekeurd te worden voor de Europese markt moeten zitjes momenteel voldoen aan de ECE R44/04 - of i-Size standaard. i-Size (R129) is een nieuwe Europese regelgeving voor het veiliger vervoeren van kinderen in de auto.
Er is dus géén sprake van verplicht achterwaarts vervoeren tenzij het de R129 (i-Size) stoel betreft die tot 15 maanden wél tegen de rijrichting gebruikt moet worden. Maar óók daar komt uw kind niet meer voor in aanmerking en kunt u uw zoon gewoon op dezelfde wijze vervoeren zoals dat ook in Nederland verplicht is.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
We kunnen je helpen te beslissen wat de beste positie voor je autostoeltje is. 1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek! De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: – Pak je baby goed in, met muts en warm pak. – Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is. – Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen.
Laat de baby bij lange autoritten maximaal 2 uur achter elkaar in zo'n stoeltje. Daarna moet het kind er minstens een kwartier uit gehaald worden zodat hij kan bewegen en de armpjes en beentjes strekken en de rugspieren gebruiken. Leg de baby bijvoorbeeld op een speelmat of in een reiswieg/campinggebedje.
Vanaf twee tot drie maanden ontwikkelen de bewegingen van je baby zich steeds verder. Je kind gaat reiken en grijpen, omrollen, het hoofd optillen, kruipen, zitten, staan en uiteindelijk loslopen.
Een kindje mag in een Maxi-Cosi totdat het koppie boven het randje uitsteekt, hij/zij 13 kilo is of langer dan 83 cm.
Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.
Doorgaans kan je kindje in de wipstoel tot hij zo'n 9 maanden is.