Het hoornvlies (cornea) is de voorste laag van het oog. Een erg belangrijke beschermlaag. Een gezond hoornvlies is doorzichtig en laat licht door in het oog. Samen met de ooglens zorgt het hoornvlies ervoor dat u scherp ziet.
Het hoornvlies heeft twee functies. Ten eerste vormt het de barrière tussen het oog en de buitenwereld. Een belangrijke functie is dan ook de bescherming van het oog. Een tweede belangrijke functie is licht doorlaten in het oog.
Het hoornvlies is een doorzichtig vlies. Het zit voor het gekleurde deel van uw oog en de pupil.
Het hoornvlies is opgebouwd uit 5 lagen en ongeveer 0.5 mm dik.Van buiten naar binnen bestaan de lagen uit: het epitheel, membraan van Bowman, het stroma, het membraan van Descemet en het endotheel. Het endotheel werkt als een pomp die het overtollige vocht uit het hoornvlies afvoert.
Het hoornvlies is helder en helpt om het licht goed te laten vallen op het netvlies (retina), dat achter in het oog ligt. Achter het hoornvlies ligt de iris die ook wel regenboogvlies wordt genoemd. De iris geeft allereerst onze ogen kleur en regelt via de pupil hoeveel licht ons oog kan binnenvallen.
Uw beschadigde hoornvlies kunnen we repareren door het te laseren. Door de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK) geneest uw hoornvlies sneller. Ook hechten de verschillende lagen van het hoornvlies beter aan elkaar.
Beschadigingen van het hoornvlies zijn over het algemeen niet ernstig en genezen snel. Een hoornvliesbeschadiging moet wel door een arts worden beoordeeld en behandeld. Deze onderzoekt of de beschadiging beperkt is tot het hoornvlies en verwijdert eventuele vuiltjes uit je oog uit je oog.
Als het gehele hoornvlies (alle lagen) vervangen wordt spreken we van een perforerende of penetrerende techniek. Een hoornvliestransplantatie kan een goede uitkomst bieden voor oogziekten die verlittekening, vervorming of vertroebeling van het hoornvlies hebben veroorzaakt.
Een pijnlijk, rood oog met vermindering van het zicht en last van het licht. Meestal is één oog aangedaan. Ook kan er een wit plekje op het hoornvlies gezien worden. Begint vaak als een irritatie, of kleine ontsteking, maar kan binnen een dag zeer ernstig worden.
Soms lijkt het alsof je zandkorrels in je oog hebt zitten. Een scherp gevoel dat niet verdwijnt met wrijven in de ogen of door het oog te laten tranen. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een droog oog. Als het oogoppervlak uitdroogt ervaar je dit als een korrelig gevoel.
Het wazige zicht duurt gemiddeld 1 tot 4 uur en de pupil bereikt zijn oorspronkelijke grootte na 5 tot 8 uur.
Het hoornvlies heeft een dikte van ongeveer 0,5 mm en is opgebouwd uit een 5 lagen (zie tekening hierna). Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje 'huid' (epitheel, zie a).
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
De cornea heeft een dikte van ongeveer een 0,5 mm en is opgebouwd uit een aantal lagen. Van buiten naar binnen zijn de volgende 5 lagen te onderscheiden: epitheel, Bowmanse membraan, stroma, Descemet membraan, endotheel. De buitenste laag bestaat uit een dun laagje cellen (het epitheel).
Met een goede behandeling geneest het hoornvlies in de meeste gevallen binnen een week. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar. Wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden. Bovendien kan het opnieuw pijn veroorzaken, waardoor een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig kan zijn.
De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Na de operatie gaat u naar de verkoeverruimte, hier slaapt u uit. De luchtbel in het oog moet een tijdlang druk blijven uitoefenen om de lamel op zijn plek te houden. U moet daarom drie uur plat blijven liggen op bed, met de neus richting het plafond.
Gedurende de eerste vier weken na de operatie is het advies het kapje te dragen tijdens het slapen. Hoe lang gaat een donorhoornvlies mee? Gemiddeld gaat een donorhoornvlies tien tot vijftien jaar mee.
Soms is dit meer een zanderig, korrelig of schurend gevoel. Deze vervelende klachten horen onze oogartsen vaak. Het kan komen door een allergie of droge ogen. Ook contactlensdragers kunnen last hebben van een vervelend gevoel in het oog.
Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen. Het is dus ook niet zo dat er achter je oog zo'n grote druk kan ontstaan, dat je ogen eruit poppen.
De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Bijziende (bril met min-sterkte) mensen hebben meer aanleg om troebelingen in het glasvocht te krijgen. Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien en bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen wat als vlekjes wordt waargenomen.
U ziet lichtflitsen.U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Fuchs' dystrofie is een langzaam toenemende aandoening die ontstaat doordat de cellen van het binnenste laagje (endotheel) van het hoornvlies (cornea) langzaam in aantal afnemen. Dit laagje zorgt er onder andere voor dat het hoornvlies helder blijft.
Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog veel meer aangedaan zijn dan het andere oog. De verhoogde oogboldruk is niet langer meer het belangrijkste onderdeel van de definitie, maar geldt als een belangrijke risicofactor voor glaucoom.