De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een dagvaarding of een verzoekschrift), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
De algemene verjaringstermijn is twintig jaar vanaf het moment dat de vordering is ontstaan of vanaf het moment dat de vordering opeisbaar werd. Er zijn ook een stuk kortere verjaringstermijnen.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Wanneer verjaart een schuld? Als je een schuld hebt en de schuldeiser laat niks van zich horen, dan verjaart je schuld na een aantal jaren. De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar, afhankelijk van het soort schuld.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Elke schuld kent een eigen verjaringstermijn. Als de schuld is verjaard, dan mag niemand je meer dwingen om de schuld toch te betalen. In theorie kan het gebeuren dat een schuld verjaart, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Het hangt van de schuld af na welke termijn een schuld verjaart.
Voor zedenmisdrijven geldt dat de termijn afhangt van de maximale gevangenisstraf die staat voor een bepaald zedendelict. Er geldt geen verjaringstermijn voor delicten met een maximale celstraf vanaf twaalf jaar. Die misdrijven kunnen niet verjaren.
Het Burgerlijk Wetboek kent twee verschillende vormen van verjaring: bevrijdende en verkrijgende verjaring. In beide gevallen verkrijgt een bezitter, door gebruik, het eigendom van een zaak. Het belangrijkste verschil tussen beide vormen is dat alleen voor verkrijgende verjaring bezit te goeder trouw vereist is.
De verjaringstermijn voor bevrijdende verjaring is 20 jaar. Dit betekent dat het bezit van de grond, dat op dezelfde manier dient te worden uitgeoefend als bij verkrijgende verjaring (dus bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting) minstens 20 jaar onafgebroken moet voortduren.
De meeste vorderingen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar. Als een vordering in een vonnis van de rechter is opgenomen, is de verjaringstermijn van 20 jaar van kracht. Daarnaast zijn er ook vorderingen met een kortere verjaringstermijn van 2 jaar.
Om door verkrijgende verjaring eigenaar te worden van het stuk grond, moet je dit gedurende een onafgebroken periode van 10 jaar in bezit hebben gehad. De tweede vorm van verjaring waardoor je eigenaar van een stuk grond kunt worden is 'bevrijdende verjaring'.
Hoe werkt de stuitingsbrief
Vermeld de naam en het volledige adres van de tussenpersoon of aanbieder; Vermeld de polisnummer(s) en de naam van de polis(sen); Verstuur de stuitingsbrief aangetekend naar de tussenpersoon of aanbieder; Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs.
Een stuitingsbrief zorgt ervoor dat uw recht op schadevergoeding niet verjaart. Met deze stuitingsbrief 'stuit' u de verjaring. Dit betekent dat de verjaringstermijn, die volgens de wet 5 jaar bedraagt, weer opnieuw gaat lopen.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de verjaring gerekend moet worden in dagen (inclusief zon- en feestdagen), lopend van middernacht tot middernacht. De dag waarop de verjaringstermijn begint te lopen, wordt niet meegerekend en de verjaring is verkregen wanneer de laatste dag van de vereiste tijd verstreken is.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Een stuiting is een onderbreking van de verjaringstermijn. Het gedeelte van de verjaringstermijn dat al verstreken is, wordt niet meer in aanmerking genomen. Er begint onmiddellijk een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
Indien een verjaarde vordering bij het BKR is aangemeld, dient de kredietverstrekker de registratie af te melden. De dag waarop de vordering is verjaard geldt daarbij als afmelddatum. Dit moet zelfs indien u de verjaarde vordering hebt voldaan.
Waar heeft u schulden, en hoe groot zijn ze? Vraag het op bij het BKR. Als u niet meer precies weet waar u schulden heeft, kan het Bureau Krediet Registratie u hierbij helpen. U kunt opvragen wat er op uw naam geregistreerd staat.
Voorkom verjaring van je factuur via stuiting
Dan begint die terug vanaf de eerste dag te lopen. Een zakelijke factuur die bijvoorbeeld 9 jaar oud is, zal dan opnieuw 10 jaar lang invorderbaar zijn. De meeste zakelijke facturen zijn dus in de praktijk tot 20 jaar na datum opeisbaar als je op tijd stuit.
Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vindt u een erkende instelling voor schuldbemiddeling in uw buurt ((opent in nieuw venster)).