40 graden is dan wel de regel voor kleding die u vaak draagt maar dit is te heet voor het delicate katoen. 15 of 30 graden is de betere keuze in dit geval. Wat het toerental tijdens het wassen betreft opteert u maximaal voor 600 toeren. Meer dan dat zorgt voor extra slijtage.
Onvoldoende snelheid bij het centrifugeren
Een hoger toerental is dan aan te raden. Stel de wasmachine in op een toerental van 1400 of 1600. Het restvochtpercentage is in dat geval slechts 44 tot 50%. Dit percentage geeft aan hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit na het wassen.
Beste toerental om zuinig te rijden
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren.
Het toerental van wasmachines
Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Daarom is het van belang om te weten of je de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat je hiervoor een droger gebruikt.
3000 toeren is geen enkel probleem, het enige punt zou rust of comfort kunnen zijn als je vaak en lang 120 of harder rijdt. Zeker wel, dat toerentallen gelijk staan aan verbruik, niet in alle situaties, belasting speelt ook een grote factor.
Veel wasmachines beschikken over een toerental van 1400 tpm omdat dit dus een gemiddeld restvochtpercentage heeft. De slijtage aan de kleding ligt wel iets hoger dan bij een wasmachine van 1200 toeren per minuut. Voor het wassen van broeken, t-shirts en dergelijke is een wasmachine met 1400 toeren meer dan geschikt.
Voor veel kleding geldt dat het centrifugeren op hoge toeren niet mag of onverstandig is omdat de kleding (veel) sneller slijt. Bij veel wasbeurten zal je de 1.600 toeren daarom niet gebruiken.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.
Fijne was centrifugeren
Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900. Het is belangrijk niet harder dan dit te centrifugeren want hoe harder de trommel ronddraait, hoe belastender het is voor de was die erin zit.
Soort wasgoed
Kijk in het wasetiket op hoeveel graden het wasgoed mag. Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Voor het centrifugeren raden wij aan handdoeken te wassen met 1200 toeren per minuut en niet op een te hoge temperatuur.
40 graden is een populaire temperatuur om op te wassen, vooral voor de bonte was. Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig.
Bij 1400 toeren zal het niet nodig zijn om je wasgoed in de droger te stoppen, je kan het ophangen en aan de lucht verder laten drogen. Het voordeel aan een wasmachine met een lager toerental is dat je wasgoed minder snel slijt. Bij een hoog toerental is de kans dat de stoffen verdunnen of beschadigen iets groter.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Twee keer centrifugeren
Je kunt de droogtijd in je droger ook verkorten door je wasgoed een tweede keer in de wasmachine te laten centrifugeren. Hierdoor wordt er nog meer water uit je wasgoed gehaald voor je het in de droger stopt en hoeft je droger minder lang te draaien.
Een knik of verstopping in de afvoerslang beïnvloedt het vermogen van je wasmachine om water weg te pompen uit de trommel. Controleer of er geen knikken in de afvoerslang zitten door het apparaat iets naar voren te trekken en eventuele zichtbare knikken of bochten in de slang recht te trekken.
Centrifugesnelheden variëren van 400 tot 1800 toeren per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was wordt. Dit bespaart energie als u daarna een wasdroger gebruikt. Ook bij drogen aan de lijn binnenshuis kan dit enige energie besparen.
Op hoeveel graden was je beddengoed? En voor al het beddengoed geldt: wassen op 60 graden! Je dekbed zelf kun je op een kort programma doen met bijv. 1200-1400 toeren.
Bij het centrifugeren op een hoog toerental wordt de stof van de jeans onnodig belast. Een snelheid van 1000 toeren is voldoende. Stretchjeans kun je het beste centrifugeren bij een snelheid van 700 toeren, anders loop je het risico dat de stretchvezels scheuren.
De centrifuge stand staat goed ingesteld bij het katoenprogramma, namelijk maximale toeren. Door de lakens goed te centrifugeren, komen ze minder nat uit de machine en zijn ze sneller droog. Als ik na het wassen de lakens uithang, drogen ze zonder kreukels op binnen een dag.
Schakelen in een personenauto kun je het beste doen tussen de 1500 en 2000 toeren bij een dieselmotor en bij benzinemotoren tussen de 2000 en 2500 toeren. Houdt dus goed je toerenteller in de gaten om milieubewust en energiezuinig te rijden.
Geld en energie besparen
Was je bijvoorbeeld altijd op 40 graden dan verbruik je 150 kWh per jaar, dat is 40 euro bij een stroomprijs van 25 cent per kWh. Doe je de was altijd op het eco-programma van 40 graden dan verbruik je 110 kWh per jaar (zo'n 30 euro bij 25 cent per kWh).
Onze tip: twijfel je over het wasprogramma, pak dan altijd het 30 graden kreukherstellende programma met 600 of 800 toeren, kan er weinig fout gaan! Wassen op 40 graden is echt alleen nodig als de kleding echt heel vies is.