Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen. Ook van zodra je zwanger bent moet je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (= 12 weken) elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
U doet er verstandig aan om al extra foliumzuur te gaan slikken voordat u zwanger wordt. Als u bijvoorbeeld gaat stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen, omdat u zwanger wilt worden, kunt u tegelijkertijd beginnen met het innemen van foliumzuur.
Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen. De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is namelijk erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin na een positieve zwangerschapstest wel zo snel mogelijk met foliumzuur.
Adviezen voor foliumzuur en vitamine D in de zwangerschap
Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de aanleg van het ruggenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken.
Hoge niveaus van folaat vormen meestal geen probleem voor gezonde mensen. Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben.
Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen. Het is nuttig om te weten dat het bereiden van groenten de concentratie sterk kan doen dalen, in het bijzonder in contact met water (bijvoorbeeld koken/blancheren, foliumzuur blijft gedeeltelijk achter in het gebruikte water).
Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.
Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent.
Na de 10e week van je zwangerschap is je kindje voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen met extra foliumzuur slikken. Blijf verder wel gezond eten, want foliumzuur blijft de hele zwangerschap belangrijk. Als je wilt, kun je gerust doorgaan met het slikken van foliumzuur tijdens de gehele zwangerschap.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Waarom is extra foliumzuur nodig? Uit je voeding kun je niet voldoende foliumzuur halen. Daarom moet je foliumzuur innemen onder de vorm van een supplement. Wanneer je voor én tijdens de zwangerschap (1ste trimester) dagelijks foliumzuur neemt, kan je jouw baby beschermen tegen een neuraalbuisdefect.
Foliumzuur draagt bij aan een gezonde celgroei, zoals de cellen in je haarfollikels die je haar laten groeien. Foliumzuur helpt ook om nieuwe rode bloedcellen te creëren die voedingsstoffen naar je haarfollikels transporteren, waardoor ze gezond haar kunnen laten groeien.
Ook bekend als B9, voert foliumzuur veel belangrijke functies uit om het menselijk lichaam gezond te houden1,4. Zespri-kiwi's bevatten tussen 31-38 μg foliumzuur per 100 g2-3, en daarom worden ze als een bron van deze voedingsstof1 beschouwd (en daarom zijn ze opgenomen in dit foliumzuurrijke recept!).
De nieuwe Davitamon IJzer met B12 is ook geschikt tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
Vitamine A: niet nemen tijdens de zwangerschap
Vitamine A is één van de vitamines die je niet mag slikken tijdens de zwangerschap. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind en kan mogelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken. Vitamine A zit in halvarine, bak- en braadproducten, vis en melkproducten.
Er zijn studies die stellen dat te veel vitamine C zwangerschap schadelijk kan zijn. Al zijn er ook onderzoeken die dit tegenspreken: het is in elk geval goed om voorzichtig te zijn met het nemen van multivitaminen. Zeker ook tijdens de zwangerschap. Meer dan 2000mg tijdens de zwangerschap is niet aan te raden.
Hoe lang blijf je foliumzuur innemen? Je moet foliumzuur blijven innemen tot een zwangerschapsduur van minstens twaalf weken.
Vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B11) dragen bij aan tal van lichaamsfuncties. Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen en voor mannen en vrouwen in alle levensfasen. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij aan de groei van de placenta en het ongeboren kind.
Wat is het? Bloedarmoede of anemie wordt gekenmerkt door een daling van de rode bloedcellen, die bij deze vorm een groter volume hebben dan normaal (ook 'megaloblastisch' genoemd). De meest voorkomende oorzaken zijn een vitamine B12- of foliumzuurtekort.