Je hebt nog steeds dezelfde kwaliteiten. De meeste mensen met MS kunnen gewoon blijven werken, soms met kleine aanpassingen. Een probleem kan zijn dat je door de grilligheid van het verloop van MS wat moeilijker je loopbaan kan plannen. Op deze website behandelen we een aantal vaste thema's rond het leven met MS.
Veel mensen met MS worden dan ook afgekeurd. Daarom is het belangrijk eigen regie hierin te nemen, voordat men over je beslist in plaats van dat men met je beslist.
De kosten voor ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen en de behandeling van schubs zijn gedekt via de basisverzekering. Dit is ook het geval voor bepaalde medicijnen en behandelingen voor de symptomen van MS. In sommige gevallen wordt er per jaar een maximaal aantal behandelingen vergoed, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
MS kan op termijn tot zeer ernstige beperkingen leiden. Ruim de helft van de patiënten heeft te kampen met ernstige beperkingen. Voor ongeveer 30 % leidt de ziekte tot weinig verwikkelingen waardoor men een normaal leven kan leiden.
Na twee jaar ziekte kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Je geestelijke en lichamelijke gesteldheid wordt getest en als blijkt dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijg je geen uitkering. Als je 35 tot 80% arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering.
Het merendeel van de mensen met MS ervaart problemen met evenwicht en coördinatie. Als je evenwicht en coördinatie verstoord zijn, raak je sneller uit balans, het lopen gaat minder vloeiend, soms meer wijdbeens en je hebt meer risico op vallen. Ook kan het lastig zijn om te zitten zonder steun.
Stress. Horen dat je een chronische ziekte zoals MS hebt, kan een nieuwe bron van stress vormen. Maar er zijn ook andere bronnen, bijvoorbeeld je werk, persoonlijke relaties of financiële problemen die veel stress kunnen veroorzaken. Wanneer teveel stress optreedt, kunnen je MS-symptomen verslechteren.
Met krachtsverlies wordt bedoeld het minder kracht hebben in één van de ledematen, een verminderde vaardigheid van ledematen of een verstoorde balans bij het lopen. Bij secundair progressieve MS treedt er vaak een geleidelijk toenemende krachtsvermindering van de benen op.
De diagnose wordt het meest tussen het 20ste en 40ste levensjaar gesteld. Maar MS kan ook al op kinderleeftijd ontstaan, of na het 50ste levensjaar.
De levensverwachting is bij de meeste mensen met MS vrijwel hetzelfde als bij gezonde mensen. Als een MS-patiënt overlijdt, dan is dat meestal aan een andere ziekte of aan complicaties van MS zoals een longontsteking.
Het is voor een aantal mensen met MS mogelijk om te leven zoals veel andere mensen doen.Voor anderen geldt dat helaas niet. Een gezonde levensstijl en positieve mentaliteit zijn altijd belangrijk.
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast.
In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen aan MS en er bestaat voor deze zenuwziekte nog geen genezing. Wolter Kroes en Henny Huisman ervaren een dag lang wat het betekent om met MS te moeten leven. In de uitzending leert zanger Wolter Kroes Mikki kennen. Mikki is elf jaar en heeft een zeer agressieve vorm van MS.
MS en stress gaan niet goed samen. Stress kan namelijk een slechte invloed op MS hebben. Als je een langere periode stress hebt, maakt je lichaam te veel hormonen aan en raakt het uitgeput.
MS is een levenslange aandoening die kan zorgen voor lichte tot ernstige invaliditeit. Tussen de 66 en 84% van de mensen met MS heeft last van spasticiteit - gespannen en stijve spieren die leiden tot problemen met het bewegen, de coördinatie en balans. Tot 23% van de mensen met MS heeft ernstige spasticiteit.
Bij de meeste mensen verloopt MS in twee fasen. In de eerste fase wisselen slechte en goede periodes elkaar af (Relapsing Remitting MS). In de tweede fase herstellen de klachten (bijna) niet meer: ze worden geleidelijk erger (Secundair Progressieve MS).
Vaak begint MS met moeheid en minder goed zien met 1 oog. Bij MS werken sommige zenuwen niet goed meer. Veel bewegen is goed.
Multiple sclerose is helaas nog niet te genezen. Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en MS in het algemeen. Daardoor is de ziekte steeds beter behandelbaar.
Bij MS kunnen pijnlijke prikkelingen in armen of benen aanwezig zijn; dit betreft in tegenstelling tot pijnaanvallen die meestal kort en hevig zijn, meestal een branderig, prikkelend, zeurend of kloppend gevoel dat steeds aanwezig is.
Deze vorm van MS wordt ook wel benigne MS genoemd. Bij deze milde vorm komen weinig aanvallen voor. Soms duurt het wel meer dan tien jaar voordat iemand een volgende aanval heeft. Daarbij hebben mensen met milde MS geen ernstige uitvalsverschijnselen en herstellen zij vaak volledig van een schub.
Er zijn verschillende vormen van MS: relapsing remitting MS, secundair progressieve MS en primair progressieve MS.
MS is een ziekte die op dit moment nog niet genezen kan worden. Wel zijn er ziekte-onderdrukkende medicijnen die zowel het aantal als de ernst van de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen onderdrukken. Deze MS-medicijnen beïnvloeden de werking van het afweersysteem en verminderen de symptomen.
Er zijn geen voedingsmiddelen waarvan aangetoond is dat ze slecht zijn voor mensen met MS. Er zijn dus geen 'verboden' voedingsmiddelen. Het gaat uiteindelijk om het gehele voedingspatroon waarin ook wel eens ruimte kan zijn voor iets minder gezonds.
Hoe de ziekte zich bij elke individuele patiënt zal ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen. Symptomen kunnen verschijnen, maar ook weer verdwijnen. Hoewel er nog geen genezing mogelijk is, is MS geen dodelijke ziekte.
Vaak begint het met tintelingen in uw ledematen. Later krijgt u ook last van koude handen en/of voeten, een brandend gevoel en een doof gevoel. Vooral dit laatste is vervelend en soms zelfs gevaarlijk. U voelt bijvoorbeeld niks als u een hete pan aanraakt.