De belangrijkste drie goden zijn:
Er zijn talloze goden, elk met hun eigen complexe persoonlijkheid. In de Vedische geschriften worden 33 goden vermeld, maar elders wordt het aantal goden beschreven als '330 miljoen', met andere woorden: 'oneindig'. Dit zijn acht van de belangrijkste hindoegoden.
De hindoeïstische god Vishnu is een van de belangrijkste goden in de goddelijke hiërarchie, naast de goden Brahma, de schepper, en Shiva, de vernietiger. Vishnu houdt de schepping in stand; hij bewaakt het evenwicht tussen goed en kwaad.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Brahma is schepper van het heelal en god van de wijsheid. Hij heeft vier hoofden die elk naar een andere windrichting kijken. Dit betekent dat hij regeert over alle windrichtingen. Hij heeft ook vier armen, waarin hij de heilige boeken van het hindoeïsme, een rozenkrans en een kan water vasthoudt.
Zeus was de machtigste Olympische god. Hij was een succesvol heerser, goed in strategieën en het sluiten van bondgenootschappen en hij kon zijn wil uitstekend aan anderen opleggen.
Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer.
Shri Lakshmi, soms ook Mahalaxmi (Sanskriet: लक्ष्मी lakṣmī) is de hindoeïstische godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Ze wordt binnen het hindoeïsme als moeder van het universum beschouwd, en wordt vereerd tijdens het jaarlijkse lichtfeest Diwali.
Ze heeft haar tong, zwart van het bloed, uit haar mond hangen en draagt mensenschedels om haar nek. Zij is de enige godin waaraan bloed geofferd wordt.
Shakti is in de Indiase mythologie de vertegenwoordigster van de vrouwelijke energie. Zij is een van de Hindoegoden en wordt vereerd als Moedergodin. Die kunnen enkel hun functie dankzij haar uitoefenen. Zonder energie betekenen ze niets.
Krishna is de God van de Liefde en de Kracht. Hij is zo belangrijk omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt. Het belangrijkste verhaal over Krishna is de Bagavad Gita.
Zeus was hun oppergod, de baas van alle andere goden. Overal bestond wel een god voor. De Grieken stelden hun goden voor, zoals ze zelf wilden zijn. Ze leken net mensen.
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
Als iemand je vraagt 'hoe heet het symbool van hindoeïsme? ' dan denk je waarschijnlijk meteen aan het Ohm teken of de Omkar. Veel mensen herkennen dit sierlijke teken omdat het zo ongeveer altijd aanwezig is in tempels, meditatiecentra en veel hindoes Ohm Sieraden dragen.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Alcoholische dranken worden gezien als iets voor de laagste kaste. Het wordt afgeraden deze dranken te drinken. Water is de belangrijkste drank binnen het hindoeisme (Kilara en Iya, 1992).
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Durga is een onoverwinnelijke krijgsgodin, ze strijdt tegen de mannelijke demonen die de wereldorde bedreigen. Als ze kwaad is, komt Kali uit haar mond. Volgens de Skanda Purana dankt ze haar naam aan de asura (demon) Durga, die ze versloeg.
Ganesha is de zoon van Shiva, de god van het universum, en Parvati, moeder Aarde. Het olifantenhoofd kreeg hij omdat zijn vader Shiva in een gevecht hem het hoofd afhakte.
Radha was in het eerste deel van de Mahabharata, een boek vol legenden over Krishna, een godin in het hindoeïsme, een van de koeherderinnen of "gopi's" die hem vergezelden. In de Voor-Indische kunst worden Krishna en Radha vaak samen afgebeeld. Krishna bespeelt op deze prenten vaak zijn fluit.
Lakshmi Swami Persaud is op 17 april 1993 geboren in Wijchen (Gelderland). Ze volgde een opleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht. In 2016 bracht ze twee ep's uit, in 2017 volgde debuutalbum LAKSHMI. Een jaar later verscheen haar tweede album Siren.
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, Hera, Athena, Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis, Hermes, Aphrodite, Ares, Hephaestus en Hestia.
Taranis is een keltische god, de god van de donder. Taranis betekent 'donderaar' en het woord 'taran' betekent in het moderne Welsh en Bretons nog altijd donder, evenals het woord 'torrunn' in het Schots-Gaelisch.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.