Ontbijten in Griekenland Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair. Bij het bestellen van een normaal kopje koffie, 'ellinikos kafes' in het Grieks, ontvang je een klein kopje.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Grieks brood staat gelijk aan pitabrood, een plat broodje met een zachte korst en waar u alle kanten mee op kunt. Het Griekse broodje wordt overlangs ingesneden zodat het pitabroodje een soort zakje wordt die u kunt vullen. In sommige landen wordt het Griekse broodje gebruikt als vervanging van het bord.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Laat eten. Waar het bij ons het heel normaal is al om 18:00 te avondeten, kun je in Griekenland beter het ritme opschuiven. Zo is het gebruikelijk pas om 21:00 aan te schuiven, waarbij de Grieken uitgebreid eten en ook nog lekker natafelen met veel ouzo.
Meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels behoren tot de fruitsoorten die vooral in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen zijn.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Voor ongeveer €5,00 p.p. heb je een goede start van de dag. Het ontbijt is in Griekenland niet de belangrijkste maaltijd van de dag. In veel Griekse ontbijtzaakjes wordt er daarom vaak een simpel menu aangeboden van toast met ei of jam.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
In Griekenland is het heel normaal als je elkaars aura betreedt. Ze bewaren onderling dan ook weinig afstand, raken je gemakkelijk aan door hun arm op je schouder te leggen of aan je arm te trekken als ze denken dat je aandacht verslapt. Dit is niet opdringerig bedoelt, maar hoort gewoon bij hun gewoontes.
Over het algemeen is het eten en drinken in Griekenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je uit eten gaat in Griekenland kan dit dus ook vaak erg goedkoop. Let wel op dat de kosten bij de meest toeristische plekken vaak wat hoger liggen dan op wat rustigere locaties.
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
Ouzo. Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
De uitgebreide familie en familieeer zijn erg belangrijk. Men heeft al snel het gevoel dat de hele familie op het eigen gedrag wordt gekeken. Men vindt het vanzelfsprekend dat familieleden elkaar helpen bij emotionele nood en aan baantjes. De term vriendjespolitiek vindt men geen recht doen aan de zaak.
Die zondag noemt met de zondag van Tyrini of Tyrofagou, dat afgeleid is uit het woord “Tyri” wat kaas betekend. Die zondag eet men dus kaas. In Griekenland doen nog veel mensen aan vasten, zowel in de dorpen als in de steden.