Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling.
Zingen ontspant en geeft energie
Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst.
Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Zingen heeft effect op je hele lijf
In je hele lijf zijn effecten te merken; van het verstevigen van spiergebieden, tot het verhogen van je weerstand, tot het aanmaken van hormonen waar je prettig door voelt zoals endorfine en oxytocine.”
Samen liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Jonge kinderen vinden herhaling van liedjes prettig, ze herkennen het en na verloop van tijd kunnen ze op hun eigen manier meedoen. Daarnaast kun je tijdens het zingen bewegen en gebaren maken wat ook de motorische ontwikkeling stimuleert.
Uit onderzoek van de Universiteit van Göteborg is gebleken dat zingen de hartslag verlaagt. Hier zijn voorzichtig positieve conclusies aan verbonden. Het kan de kans op hartziektes verlagen doordat zingen een geruststellend gevoel geeft. Dit gevoel is goed voor de hartwerking en het hartritme.
Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Alzheimer Nederland heeft afspeellijsten samengesteld met hits uit de Jaren '30/'40, '50/'60 en met hits uit de Jaren '70/'80. Om samen te luisteren met uw naaste met dementie en even terug in de tijd te gaan!
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Denk aan klassiekers als White cliffs of Dover, We'll meet again, Sentimental journey, In the mood, Don't sit under the apple tree en Bei mir bist du schön, maar ook Nederlandstalige liedjes als Diep in mijn hart, Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan en Als sterren flonk'rend aan de hemel staan.
Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen. Bewegen is dus erg belangrijk. Bovendien is het een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.
Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Het Longfonds noemt zingen als één van de middelen om de longen in goede conditie te houden. Omdat u dieper ademhaalt, verbetert de bloedsomloop, krijgt uw lichaam meer zuurstof en verbetert uw weerstand. Na een uurtje zingen heeft u al meer afweerstoffen in uw bloed.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Klassieke muziek
Zo verlaagt klassieke en andere rustgevende muziek de hartslag, de bloeddruk en het stresshormoon cortisol in het lichaam. Daarnaast verhoogt klassieke muziek de productie van serotonine, wat helpt bij het tegengaan van angst, paniek en depressie.
Muziek kan sterke emoties oproepen – de juiste toon brengt soms tranen in de ogen. Maar geluiden activeren ook andere gebieden van onze hersenen. Namelijk die die verantwoordelijk zijn voor gevoelens zoals verlangen of verdriet.
Muziek vermindert pijn
Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming.
Kenmerken van dementie
vergeetachtigheid; taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten; gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen; problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.
Licht gehoorverlies verdubbelt het risico op dementie. Matig gehoorverlies verdrievoudigd het risico op dementie. Ernstige slechthorendheid verhoogt het risico op dementie tot wel 5 keer als dat van degenen die niet slechthorend zijn.
Snoezelen geeft mensen met dementie de ontspanning die ze nodig hebben. Deze zintuiglijke prikkels hebben een positief effect op de stemming van mensen met dementie. Het snoezelen zorgt voor minder agitatie en depressieve gevoelens bij dementerenden en draagt hierdoor bij aan kwaliteit van leven.
Zingen helpt je om rustiger te ademen
Door te zingen leer je ook beter ademhalen. Dat komt doordat: je dezelfde spieren gebruikt als bij ademen. Door te zingen train je deze spieren en vergroot je je longcapaciteit, waardoor je dieper en langzamer ademhaalt.
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
Eén van de meest gestelde vragen aan de vocalcoaches van VocalCenter tijdens zanglessen is: “Kan iedereen zingen?” En het antwoord is eigenlijk simpel “JA, iedereen kan zingen”. Het hangt er alleen wel vanaf hoe hoog je de lat zelf legt om te zorgen dat je er altijd realistisch van kunt genieten.