Kleding van je baby in de winter Je kindje zal warme kleding en verschillende laagjes nodig hebben. Meerdere laagjes zijn altijd handig, omdat je zo dingen kunt aan- of uittrekken als dat nodig is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest.
Koude dagen
In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende laagjes zijn erg handig: je kunt dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een rompertje aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.
Het eerste laagje wat je aan kunt doen tijdens de winter bij je kleintje is een rompertje, eventueel met lange mouwen. Het tweede laagje bestaat uit de bovenkleding. Denk hierbij aan een dikke trui, shirtje met een vestje, jurkje met maillot of broekje. Doe ook lekker warme sokjes en/of slofjes aan.
Laag 1: een rompertje (met lange mouw in de winter) Laag 2: een trui of jurkje (bovenstuk) en daaronder een broek, legging of maillot, en sokken. Laag 3: winterjas, warme muts, handschoentjes en babyschoentjes. Laag 4: een dekentje of draagzak.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Als algemene regel geldt dat als de temperatuur in de kamer van uw baby 's nachts tussen de 18 en 20 graden is, is een TOG 2.5 slaapzak en pyjama/slaappak voldoende. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt, moet u uw baby in een extra laagje kleden of een slaapzak met een dikkere vulling gebruiken.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm. De handjes van je baby mogen best een beetje koud aanvoelen, dit wil niet meteen zeggen dat hij het ook koud heeft.
Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt. Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy. Deze winterzak is zo gemaakt dat de riempjes, die aan je kinderwagen zitten, er doorheen kunnen. Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen.
Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: – Pak je baby goed in, met muts en warm pak. – Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is. – Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Dat we onze baby wat extra warms aan moeten trekken tegen de kou, dat weten we allemaal. Dat je baby het sneller koud heeft, dat weten we ook.
Leg je baby onder een deken en laken of in een babyslaapzak in de kinderwagenbak, zónder dekje en dekbed. Doe de kap naar beneden, zodat er zo veel mogelijk frisse lucht bij je baby komt.
Zodra je kind zelfstandig kan zitten, stap je over op de wandelwagen. Dat is meestal als je kind rond de 6 tot 9 maanden is. De wandelwagen lijkt erg op een buggy, maar is steviger en comfortabeler voor je kind.
Lijkt je baby het toch te koud te hebben? Dan is een extra laagje kleding of een dekentje over de slaapzak een beter idee dan de verwarming hoger te zetten. Zo gebruik je een laken of deken correct volgens Kind & Gezin: Pas de grootte van het laken en het deken aan aan de grootte van het bed.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.