Sommige koppels moeten eerst een week op neutraal terrein gekoppeld worden, andere twee weken en sommige nog langer. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, goed schoon te maken voordat je ze erin zet. Geur is voor konijnen ontzettend belangrijk.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen. Door jouw konijnen te laten steriliseren of castreren kunnen ze wel een stuk minder agressief worden.
Wanneer het koppelen moeizaam gaat, of er blijven ruzies, zoek dan een ander maatje. Net zoals bij mensen hebben niet alle konijnen een klik met elkaar. Geef ze voldoende ruimte om te bewegen. Ook als je konijnen straks vrienden zijn is het belangrijk dat ze elkaar kunnen ontlopen mochten ze dat willen.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Vechten en agressie
Haal de konijnen uit elkaar en pas op dat u niet gebeten wordt. Heeft u de keuze uit meerdere partners, probeer dan (na even tot rust komen) een ander konijn. Heeft u geen keuze en wilt u het toch met dit konijn proberen, dan zult u de konijnen eerst heel langzaam aan elkaar moeten laten wennen.
Konijnen rennen achter elkaar als onderdeel van seksueel gedrag. Daarbij staat de staart vaak omhoog. Er kan ook onenigheid tussen twee individuen zijn. Daarnaast kunnen ze dit ook voor de lol doen.
Het is van groot belang om te weten dat konijnen sociale dieren zijn. Daarom worden ze best niet alleen gehouden! De ideale situatie is om een 'koppeltje' te houden, namelijk een voedster en rammelaar samen. Konijnen van hetzelfde geslacht maken meestal ruzie en kunnen daardoor soms niet samen gehuisvest worden.
Wilde konijnen leven in een straal van zo'n 400 meter rondom hun burcht. In je tuin valt zo'n setting moeilijk na te bootsen, laat staan in je schuur of je huis. Een grote groep konijnen als huisdier is dus geen optie, maar drie of vier konijnen samen houden kan wƩl.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Bij de eerste kennismaking/koppeling is het het beste de konijnen maar kort bij elkaar te laten. Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg.Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen.
Konijnen communiceren eigenlijk constant, ook al maken zij nauwelijks geluid. Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen ā en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten ā net als wij ā het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen.
Konijnen zijn groepsdieren en voelen zich daarom niet op hun gemak als ze alleen leven. Een konijn alleen voelt zich gewoonweg onveilig en vereenzaamt. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat konijnen samen geplaatst worden.
Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar; ze kunnen elkaar flink verwonden. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen.
Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje. Daarna kan het vrouwtje gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden).
Als je konijn stress ervaart of er gevaar dreigt, kun je dit ook herkennen aan de lichaamstaal. Zeker omdat konijnen prooidieren zijn, zijn er een hoop geluiden en/of gedragingen welke je kan zien. Naast het zacht knarsen met de tandjes, kunnen konijnen dit ook harder doen.Je ziet ook vaak dat de ogen groter worden.
Ze wassen u. Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.