Wat is het meervoud van gemeente? Het meervoud van gemeente is 'gemeenten' maar ook 'gemeentes'.
In de Nederlandse taal gebruiken wij de gemeente.
Om naar onzijdige woorden in het enkelvoud te verwijzen, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord zijn. Er is bij namen van steden, gemeenten enzovoort een tendens om te verwijzen met haar, maar dat gebruik is niet aan te bevelen.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Toelichting. Het vragend voornaamwoord welk blijft onverbogen vóór het-woorden in het enkelvoud. Als welk voor een enkelvoudig de-woord of voor een zelfstandig naamwoord in het meervoud staat, krijgt het een buigings-e.
Een 'gewoon' beschrijvend woord als stadhuis krijgt een kleine letter.Het wordt namelijk niet beschouwd als een eigennaam, maar als een 'soortnaam'. Een hoofdletter is daarom niet juist, ook al heeft een stad of dorp maar één stadhuis. Dat geldt ook voor gemeentehuis en raadhuis.
Na een bepaald hoofdtelwoord (behalve beide), na hoeveel, zoveel en een paar staan zelfstandige naamwoorden die een hoeveelheid aanduiden (bijvoorbeeld een maat, inhoud, gewicht, munt) en de woorden maal en keer gewoonlijk in het enkelvoud: vijfhonderd meter, drie hectare, hoeveel liter, zoveel kilogram, een paar ton, ...
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester heeft eigen taken en bevoegdheden en is voorzitter van de gemeenteraad.
Een gemeente is een woonkern of groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is in de meeste landen de onderste laag uit de politieke bestuursstructuur.
kind - kinderen (ook wel: kinders) lam - lammeren.
De woorden stad, gemeente, dorp, land
Stad is bijvoorbeeld mannelijk en vrouwelijk (en heeft dus twee verwijzingsmogelijkheden), gemeente is vrouwelijk. Dorp en land zijn onzijdig; dan blijven de verwijswoorden dus het en zijn.
Als aanduiding voor 'de centrale overheid, de Nederlandse (of Belgische) staat' is het Rijk juist. De aanduiding is al lange tijd in deze vorm ingeburgerd, ook al is het geen eigennaam.
Het woord gemeenteloket staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Bij een gemeente die hoofdzakelijk uit stedelijk gebied bestaat, wordt een gemeentehuis vaak het stadhuis genoemd. Daarnaast wordt het in Nederland ook wel raadhuis (het huis waar de raad vergadert), gemeentekantoor of stadskantoor genoemd.
Voorbeelden van woorden waarvan het enkelvoud op -ie eindigt en het meervoud s krijgt, zijn: ruzie – ruzies.
Hersenen en hersens zijn allebei goede woorden, maar ze kunnen niet zomaar door elkaar worden gebruikt. Hersens is wat minder formeel dan hersenen; in een medische tekst zal bijvoorbeeld niet zo snel worden gesproken over 'een gezwel in de hersens'.
Ook enkele woorden waarvan het woordeinde -aar niet (meer) als een achtervoegsel kan worden beschouwd, hebben een dubbel meervoud: hazelaar (hazelaars, hazelaren), kandelaar (kandelaars, kandelaren), ooievaar (ooievaars, ooievaren).
aca·de·mie (de; v; meervoud: academies, academiën)