Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
De kans om profvoetballer te worden is statistisch gezien 1 op 10.000. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om deze kans aanzienlijk te vergroten. In dit artikel geven we vijf tips om de kans op profvoetbal te vergroten.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Om profvoetballer te kunnen worden, moet je talent hebben en een hele goede baltechniek. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven.
In ons land is de statistische kans dat je het schopt tot professioneel voetballer 1 op 2.260.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
Train hard en vanaf jonge leeftijd
Profvoetballer worden gaat niet van de ene op de andere dag, er is een greintje voor nodig. De meeste voetballers zijn gescout voor de leeftijd van 13 uit provinciale competities, dus je moet van jongs af aan je best doen om er zeker van te zijn dat je een kans van slagen hebt.
Aannemen, dribbelen, drijven, passen, schieten, koppen, blokken, sliding. Hoe is zijn balcontrole en aanname, kan hij een tegenstander passeren, ballen inspelen op de juiste snelheid, kan hij een bal afpakken en kan de speler dit ook wanneer de druk toeneemt tijdens de wedstrijd.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
In de praktijk komt het scouten neer op het kijken naar hoe spelers voetbalsituaties oplossen. Welke kwaliteiten laten spelers zien, welk talent hebben ze om voetbalsituaties op te lossen? Welk vermogen hebben spelers om een zo groot mogelijke positieve bijdrage te leveren aan het winnen van een wedstrijd?
Van de meer dan 100.000 spelers in het jeugdvoetbal gaan er jaarlijks zo'n 5000 naar een profclub. En dan nog is er geen enkele garantie dat ze later doorstromen naar het betaald voetbal.
Onthoud ook goed dat er veel voetballers op latere leeftijd pas profvoetballer worden. Probeer dus nooit op te geven en zorg ervoor dat je altijd beter wil worden om uiteindelijk jouw top te kunnen bereiken.
De kleinste speler is Yahya Al-Shehri van Saudi-Arabië. De middenvelder van Leganés telt niet meer dan 164 centimeters. Mede daardoor blijft het gemiddelde bij de Saudi's steken op 1,77 centimeter, waarmee ze de kleinste selectie op het WK leveren.
Er zijn maar weinig mensen die zo van voetbal houden als Kazuyoshi Miura. De 56-jarige (!) Japanse spits heeft zijn huurcontract bij UD Oliveirense met een jaar verlengd, nadat hij bij de Portugese tweedeklasser terechtkwam in februari. Hier kwam hij al 3 keer in actie, goed voor 26 speelminuten in totaal.
De 56-jarige cultspits mocht zaterdag in de 90e minuut invallen in de wedstrijd tegen Academico de Viseu, die Oliveirense vlot won met 4-1. Met zijn invalbeurt werd Miura, ook wel bekend als 'King Kazu', de oudste voetballer ooit in het Portugese voetbal. Miura is bezig aan zijn 38e seizoen in het profvoetbal.
De totale opleiding loopt over 1 jaar en 3 maanden.
Zo veel kilometer loopt een gemiddelde voetballer
De gemiddelde afstand die een speler in een wedstrijd (zonder verlenging) aflegt is tussen negen en 12 kilometer. Dit is gebaseerd op gemiddelde gegevens van profvoetballers. Bepaalde spelers staan erom bekend dat ze enorm veel meters maken.
Op de wedstrijddag doen spelers er goed aan 3-4 uur voor de wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen (1-3 g/kg lichaamsgewicht). Ook is het belangrijk voldoende te hydrateren. Voetballers kunnen hiervoor 5-7 ml/kg lichaamsgewicht drinken 2-4u voor de wedstrijd.
Naast discipline, concentratie en omgang met tegenslag, scoren topvoetballers ook hoog op motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn ze veerkrachtiger en committeren ze zich meer aan de sport. Ook zijn ze beter in mentale training zoals mental imagery, waarbij een speler zich een bepaalde voetbalbeweging inbeeld.
Een scout bezoekt een of meerdere clubs in een weekend. Hij meldt zich voorafgaand aan een wedstrijd bij de vereniging, trainer of leider. Als hij een interessante speler ziet, vraagt hij na afloop de contactgegevens op. De KNVB-scouts zijn vrijwilligers.
Je moet uitblinken in ieder team waarin je speelt en absoluut de beste zijn op jouw positie om kans te maken om gescout te worden. Een goede pass techniek, een hard en geplaatst schot, het lezen van het spel en een zeer goede conditie zijn een aantal van deze zaken waar je hard op moet trainen om de beste te worden.
Scouts kijken wanneer je de bal hebt en wanneer je geen balbezit hebt. Ze willen zien hoe je omgaat met tegenstanders die je naderen, of dat je verdedigers wegtrekt van de bal om ruimte te creëren voor je teamgenoten.
Uiteindelijk prijken er vrijwel uitsluitend onbekende(re) clubs uit Griekenland, Turkije, Brazilië, Servië en Finland op zijn cv. De jongste profvoetballer ooit, Mauricio Baldivieso, was 12 jaar oud toen hij debuteerde voor de Boliviaanse eersteklasser Club Aurora.
Mauricio Baldivieso Ferrufino (Cochabamba, 22 juli 1996) is een Boliviaanse voetballer. Hij debuteerde op 19 juli 2009 op 12-jarige leeftijd voor Club Aurora in de Liga de Fútbol Profesional Boliviano in de wedstrijd tegen La Paz FC. Hij is hiermee de jongste voetballer ooit die debuteert op het hoogste niveau.