Bovenaan plaats je wat langer goed blijft. Er zijn vier temperatuurzones. In elke zone horen andere producten: Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen.
Omdat koude daalt, is het in het bovenste compartiment van de koelkast iets warmer. Hier leg je dus de voedingsmiddelen die het graag koud hebben maar niet Antartica-fris. Leg hier voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Boterhambeleg, snacks en restjes voelen zich hier thuis.
Het is zo'n geweldige ruimte om wat stijl toe te voegen aan je keuken. Denk aan het gebruik van leuke manden voor opslag, een paar potplanten om wat groen binnen te halen, of stijlvolle potten om je keukenbenodigdheden in te bewaren. Je kunt er ook een dienblad met decoratieve items zoals kaarsen of kleine sculpturen aan toevoegen.
Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst. Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten.
De zijwanden en de bovenkant van de koelkast zijn doorgaans warmer dan de voordeuren. Dit komt door de koelcyclus en circulatie. Overtollige warmte wordt aan de bovenkant vrijgegeven en het is daarom niet raadzaam om iets boven de koelkast te bewaren .
"Om een goede ventilatie te behouden, raadt Whirlpool Corporation af om voedsel of andere artikelen bovenop een koelkast te plaatsen ", zegt Parks.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast. Pak de spons er regelmatig weer uit, was 'm even en je kunt de droge spons weer in de koelkast leggen.
Het middengedeelte van de koelkast is bijzonder geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Omdat specerijen en conserveringsmiddelen doorgaans langer houdbaar zijn, zijn ze het perfecte item om op de koelkastdeur te bewaren. Andere specerijen die in de deurvakken kunnen worden bewaard, zijn augurken, olijven, ahornsiroop, chocoladesiroop, jam, pindakaas en sauzen zoals hete saus .
De bovenste plank van een koelkast moet altijd worden gebruikt om voedsel te bewaren dat klaar is om te eten . Dit omvat zuivelproducten zoals yoghurt en kaas en alle kant-en-klare maaltijden of restjes die niet hoeven te worden opgewarmd voordat ze worden geserveerd.
Hoe vul je een lege ruimte boven een koelkast? De makkelijkste manier om een lege ruimte boven een koelkast te vullen is met een op maat gemaakt roestvrijstalen rooster (of een andere kleur die daarbij past). Dit rooster zorgt niet alleen voor goede ventilatie, maar geeft de koelkast ook een strak, ingebouwd uiterlijk.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Middelste plank
Bewaar zuivelproducten in het midden van de koelkast en niet in de deuren. De temperatuur is hier koeler en uw zuivelproducten blijven langer houdbaar.
Fruit bewaren in de koelkast
Veel fruitsoorten blijven het langst vers in de koelkast met een temperatuur tussen de 2 en 4 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 70% tot 90%. De groentelade in de koelkast is hiervoor de meest geschikte plek, omdat de temperatuur daar iets hoger is dan ergens anders in de koelkast.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Het is belangrijk om de koelkast regelmatig schoon te maken. Dit helpt voorkomen dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en dat voedsel gaat bederven. Over het algemeen is het aan te raden om de koelkast minstens één keer per jaar grondig schoon te maken.
Plaats een paar droge sponzen in de fruit- of groentelade van de koelkast en leg uw producten erbovenop. De sponzen helpen overtollig vocht te absorberen, waardoor uw fruit en groenten lekker knapperig blijven .
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.