Maar is kaasfondue gezond? Misschien niet de meest gezonde maaltijd, omdat dit type fondue flink calorierijk is en redelijk veel verzadigde vetten bevatten. Fondue van alleen light kaas maken lukt trouwens niet, want dan smelt de kaas niet voldoende.
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
Maar let op: die wijn kun je beter even laten staan. Volgens een Zwitserse legende kun je koude dranken beter niet combineren met kaasfondue. En al helemaal geen alcohol. Het vet van de kaas zorgt er namelijk voor dat alcohol moeilijk afbreekbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn.
Eet je met z'n tweeën kaasfondue die maar kort heeft geprutteld met 150 milliliter wijn, dan krijg je dus toch tot een half glas wijn binnen. Genoeg reden dus om eten met alcohol niet te serveren aan kinderen en zwangeren.
Welke kaas bij kaasfondue? De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten.
Waarom alcohol in kaasfondue? Bovendien verhit je de kaas om hem te smelten, waardoor eventuele overgebleven bacteriën ook onschadelijk worden gemaakt. Kies wel altijd voor een fondue zonder alcohol. Bij het verhitten verdampt een deel, maar er blijft genoeg alcohol over om schadelijk te kunnen zijn.
Dus ga je voor een Zwitserse kaasfondue, ga dan voor een Oostenrijkse, Duitse of Zwitserse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue, gebruik dan bij voorkeur Franse wijnen. Wil je toch echt een rode wijn gebruiken of naast de kaasfondue drinken? Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body.
Bij de fondue kun je een variëteit aan bijgerechtjes serveren. Een goed glas witte wijn is er heerlijk bij, dat zul je ons niet horen ontkennen, maar de bierliefhebber kan probleemloos voor bier kiezen. Het beroemde trappistenbier van Westmalle, de Westmalle Tripel, is een perfecte begeleider.
Je kan ook van het gerecht genieten met een rode wijn, zoals een pinot noir. Als wijn bij kaas niet je ding is, kan je ook gaan voor blond bier. De bitterheid van de hop breekt de volle smaak van de kaas.
Neem de tijd om de kaas te laten smelten, want anders wordt het rubberachtig en gaat het feest niet door. Let op: maak je kaasfondue niet te lang van tevoren klaar. Je kunt het niet opnieuw opwarmen, dan wordt het één grote klont waar je niet meer in kunt dippen.
700-850 kcal p.p.
Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar.
Koelkast. Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt, kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20 procent afnemen. Voor koude gerechten zoals tiramisu geldt vanzelfsprekend dat ze niet geschikt zijn voor kinderen als er likeur (en rauw ei) aan is toegevoegd.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Bruin. Nederlands bruin bier is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte (vaak oud bruin genoemd). Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. De Engelse brown ale is amberkleurig tot lichtbruin.
Harde kazen die gewoonlijk van gepasteuriseerde melk worden gemaakt, zoals Emmentaler, Gouda of Cheddar, zijn perfect te combineren met donkere ondergistende bieren als Bock, Märzen of Vienna Lager, maar ook met een tripel.
Kaasfondue kan in een gewone pan, maar het moet wel een stevige bodem hebben. Fonduepannen zijn namelijk gemaakt om een lange tijd veel warmte aan te kunnen, zodat de kaasfondue lekker warm blijft. Het beste is om de kaas warm te maken in een gewone pan en dan over te gieten in een fonduepan zodra de kaas gesmolten is.
Serveer je kaasfondue in een caquelon en houdt deze warm op een rechaud of gasbrander. Vaak is 1 theelichtje niet voldoende om een hele pan warm te houden en dan is je kaasfondue al snel niet lekker meer. Dus houdt het goed warm.
Wil je toch echt een rode wijn naast de kaasfondue drinken? Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. Denk bijvoorbeeld aan een Franse Gamay of aan een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Kaasfondue kun je gewoon eten. Let wel op dat er geen alcohol in zit. Niet alle alcohol verdampt, dus je kunt beter een kaasfondue nemen zonder wijn.
Een kaasfondue, zelfs met ongepasteuriseerde kazen kun je gerust eten, omdat de kazen voldoende worden verhit om de listeriabacterie te doden. Let wel goed op dat je geen kaasfondue eet met veel alcohol. Het beste kun je naar een kaasspeciaalzaak gaan om een kaasfondue te laten maken en mee te nemen, zonder alcohol.
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.