Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
Gooi het as nooit weg in de GFT+E
Doordat as afkomstig is van natuurlijk hout, denkt men vaak dat dit geschikt is om te dumpen in de GFT+E container. Hier hoort het echter niet thuis. Het as moet je altijd weggooien in het restafval. Soms kan je wel eens schroeven of andere kleine spijkers terugvinden in het as.
Gooi geen as op je composthoop.Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd. De houtskoolas van je barbecue is dan weer prima.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Gooi asresten niet weg bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de composthoop, maar bij het restafval. Asresten kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Kattenbakvulling, vogelkooizand, tabak, peuken, as, theezakjes, koffiepads, koffiecups en kauwgom horen thuis bij het restafval. Dit geldt ook voor wegwerpbestek, en-borden en wikkels van tijdschriften. Deze zijn steeds vaker van bioplastic gemaakt. Maar bioplastics horen niet bij het gft, maar bij het restafval.
Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
De as van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Erin zitten namelijk nog veel elementen die de boom destijds als voeding heeft opgeslagen, zoals kalium.
Hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken? Een houtkachel schoonmaken hoeft heus niet elke keer nadat je hem hebt gebruikt. Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar.
Leeg de as
Vergeet bij het vullen van de pellettank niet om de aslade te legen. Controleer in de winter, wanneer de kachel op volle snelheid draait, zijn bak iets regelmatiger, minimaal een keer per week. Idealiter stofzuig ook de verbrandingskamer voor maximale efficiëntie.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin.Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Herfst. Als je gras zaait, kan het toevoegen van houtas aan de grond helpen bij het bevorderen van sterke wortelgroei dankzij het kalium dat het bevat. Voordat de winter invalt, kun je ook houtas aan de grond toevoegen om deze te verrijken en voor te bereiden op het volgende groeiseizoen.
houtas in de tuin gebruiken - meststof
fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de bloem- en vruchtvorming, ook met mate geven. Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Hout stoken is ongezond voor iedereen
De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.
Is as een goede meststof? Ja. De assen zijn samengesteld uit verschillende sporenelementen die uw bodemrijkdom zullen bevorderen. Bovendien bevatten de assen grote hoeveelheden kalk en zal het op dezelfde manier een goede aanvulling zijn voor uw moestuin, net zoals mest of compost.
In het algemeen kan een houtkachel van goede kwaliteit 15 tot 20 jaar meegaan, mits goed onderhouden en verantwoord gebruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat de levensduur van een houtkachel ook kan worden verkort als het overmatig wordt gebruikt of slecht wordt onderhouden.
Door het gebruik van een houtkachel, open haard of barbecue komen er verontreinigende stoffen in de lucht.Dit is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Mensen kunnen in en buitenshuis daarmee in aanraking komen.
Houtas is rijk aan calcium, kalium, magnesium en andere sporenelementen, wat het een uitstekende meststof maakt voor groeiende planten. Ze verhogen ook de pH van de grond en kunnen worden gebruikt als insectenwerend middel.
Verder bevat houtas sporenelementen zoals koper, zink en ijzer. De as van harde houtsoorten zoals beuk, eik, esdoorn, douglasspar, lariks, robinia of tamme kastanje is het meest geschikt. Deze as levert meer mineralen dan de as van zachtere houtsoorten.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Antwoord: Geachte heer, U hoeft niets te zeggen bij de verstrooiing van as van een vreemde. Het ligt meer voor de hand dat de familie dat doet, als zij dat op prijs stelt.
De as van iemand die gecremeerd is mag worden verstrooid op het daartoe door de gemeente aangewezen strooiveld of boven open zee (art. 66a Wet op de lijkbezorging). Maar ook mag de nabestaande die de zorg voor de asbus op zich heeft genomen zelf een 'dierbaar' plekje zoeken voor de verstrooiing.
Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kan je een mooie urn uitkiezen en de as thuis bewaren, een urn laten bijzetten in de urnengallerij of columbarium van het crematorium, de urn laten begraven of de as laten verwerken in een mooi sieraad. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de as uit te strooien.