Een verder onderscheid kan bij de draadstructuur worden gemaakt. Chirurgisch hechtmateriaal dat bestaat uit slechts één draad geldt als monofiel; wanneer het bestaat uit meerdere draden wordt het gevlochten of polyfiel hechtdraad genoemd.
Natuurlijke niet-oplosbare hechtmaterialen zijn linnen en zijde. Zijde knoopt gemakkelijk, maar het verloop van de treksterkte is onvoorspelbaar. Ook geeft zijde meer weefselreactie rond de steekgaatjes dan synthetische materialen. De voorkeur gaat daarom uit naar synthetische materialen.
Een monocryl hechtdraad veroorzaakt zeer weinig reactie met het weefsel en lost in 3 - 4 maanden zichzelf op.
Er zijn twee typen hechtdraad die gebruikt worden: de oplosbare draad en de niet-oplosbare draad. Voor het hechten van huidwonden wordt op meeste Spoedeisende hulp afdelingen gebruik gemaakt van niet-oplosbaar hechtmateriaal (vaak blauw of zwart van kleur).
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Hechten kan ook met nietjes gedaan worden, dat wordt toegepast bij grotere wonden. Voordeel van hechten met nietjes is dat de nietjes weinig littekenweefsel veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van wondlijm / huidlijm, een medische vorm van secondelijm.
• Gewone hechting
· De afstand van de insteekopening tot de wondrand is meestal ca. van 3 tot 5mm. Dit hangt af van de lokale situatie. · U kan de beide wondranden vlot in één keer doorsteken.
Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.
Vicryl hechtraad is het meest gebruikte oplosbare hechtdraad. Hechtdraad van vicryl zijn speciaal gevlochten om goed hanteerbaar en knoopbaar te zijn. Vicryl hechtdraad is resorbeerbaar en verliest zijn treksterkte over de duur van ca. 3- 5 weken.
Bij atraumatisch hechtdraad is het hechtdraad voorzien van een naald. Het soort naald verschilt per hechtdraad. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 1/4 gebogen, 3/8 gebogen, 1/2 gebogen, 5/8 gebogen, asymptotische en rechte naalden.
Voor de huid wordt vicryl rapide (lost in 7-14 dagen op) of dunne vicryl gebruikt met een snijdende naald om makkelijk door de huid te komen. Een wond wordt meestal in in lagen gehecht.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk. Gebruik een crème met herstellende eigenschappen.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Hechtstrips kopen voor kleine wondjes? Ze zijn in onze webshop verkrijgbaar.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.