Net als met de meeste sporten train je het lichaam en wordt je fitter. Maar mountainbiken is niet alleen maar trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek, en coördinatie. Het is niet eenzijdig en dus perfect om op meerdere fronten fitter te worden.
Balans en coördinatie zijn beter
Door stabiel en veilig op een mountainbike te blijven, voorkom je niet alleen dat je crasht, maar versterk je ook de zenuwbanen en het spiergeheugen. Evenwicht en coördinatie vereisen dat de hersenen, zintuigen, spieren en het zenuwstelsel samenwerken.
De resultaten uit het onderzoek waren onmiskenbaar: fietsen is beter voor de gezondheid dan hardlopen. De hardlopers – die qua intensiteit een vergelijkbare training volgden – hadden veel meer last van ontstekingen, spierpijn en spierschade.
MTB'en is zeker meer belastend voor je rug dan racefietsen. Je bovenlichaam moet veel harder werken bij het fietsen, en je rug krijgt heel wat meer klappen te verwerken.
Mountainbike is een intensieve sport.Klimmen, dalen en nog meer klimmen. Hierbij vraag jij veel van jouw lichaam. Behalve een goede fiets met een goede voorvorkvering is het aanvullen van jouw energievoorraden ook erg belangrijk!
Voor een MTB'er met een doel op de MTB geldt het omgekeerde: 1 of 2 keer per week een goede aerobe duurtraining op de weg helpt de basisconditie te verbeteren. Teveel duurtrainingen op de weg heeft het risico juist de kracht en explosiviteit te beperken die een MTB'er nodig heeft.
Mountainbiken is een fullbody sport, met focus op benen en core. In mindere mate borst en triceps. Andere spiergroepen zoals rug, biceps en schouders worden als antagonist ook gebruikt bij bepaalde bewegingen, maar deze hoef je eigenlijk niet specifiek te trainen voor mountainbiken.
Hoewel gericht buikvet verbranden met fietsen dus niet mogelijk is, is het wél een uitstekende manier om vet om te zetten in energie en dus om af te vallen. Als je regelmatig fietst en gezond en met mate eet, is buikvet verbranden met fietsen zeker mogelijk.
Effecten op je lichaam
Uiteraard pak je met een rondje mountainbiken voornamelijk je hamstrings en quadriceps aan (de voor en achterkant van bovenbeen), maar ook je kuiten, armen, borst en schouders, rug en billen pikken een graantje mee van een lekker tochtje trappen.
Als een persoon van 70 kilogram een uur gaat mountainbiken, verbrandt hij of zij: 9 kcal x 70 kg = 630 kcal. Dit komt overeen met 4 broodjes volvette kaas.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Jarenlang werd verteld dat je met fietsen voor het opbouwen van een degelijke conditie minstens 12 tot 16 uur per week lange, rustige kilometers moet maken op een lage intensiteit. Dit zou de beste manier zijn om je aerobe systeem te verbeteren, zodat je later harder kunt trainen en intensieve ritten kunt maken.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Fietsen is een uitstekende methode om gewicht te verliezen, je conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. Met fietsen kun je gemiddeld tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden.
Mountainbiken is echt heel zwaar. Helemaal als je geen conditie hebt, dan kun je soms na 5 minuten al naar huis. Door al die extra kilo's wordt je behendigheid ook beperkt en bergop helpen die ook niet echt.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Cardio voor de gezondheid van je hart
Of je nu gaat fietsen of hardlopen, je doet aan cardio. Elke oefening die je hartslag verhoogt en je bloed sneller laat pompen is cardiotraining. Cardio houdt je hart gezond en helpt je om bloed en zuurstof efficiënter door je lichaam te pompen.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Dat betekent echter niet dat je overal mag fietsen. De meeste singletracks of onverharde paden in gebieden die beheerd worden door natuurorganisaties zijn opengesteld tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarbuiten het gebied betreden is dus niet toegestaan.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Mountainbikes zijn voorzien met een voorvork met meestal één en soms twee veringen.Racefietsen hebben nooit een vering in het frame. Veringen zorgen voor het verlies van snelheid en passen daardoor niet op een racefiets. Op een mountainbike ontkom je op sommige parcours echter niet aan het gebruik van een vering.
Fietsen leidt tot betere spieropbouw en conditie
Fietsen is goed voor uw hele lichaam. U gebruikt niet alleen uw benen en voeten om te trappen. U gebruikt ook spieren om in balans te blijven, te sturen en om kracht te zetten. Fietst u regelmatig, dan werkt u aan uw spieropbouw.