De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan.
De Grauer gorilla's zijn de grootste van de vier ondersoorten. Ze vertonen veel gelijkenissen met de berggorilla's, maar zijn groter en zwaarder en hebben een kortere, minder dichte vacht.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Ja, dat is héél erg laag. Een 'gemiddeld' mens scoort namelijk tussen de 90 en 110. Ter vergelijking: de orang-oetan Sandy uit dierentuin Apenheul scoort een IQ van 75; maar liefst 23 punten méér dan Bonnie St. Claire.
Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Gorilla's tellen
In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild.
Kleinste aap
Met een lichaamslengte van zo'n 15 centimeter en een gewicht van slechts 120 tot 140 gram is de dwergoeistiti de kleinste apensoort ter wereld! Ze leven in familiegroepen in het regenwoud.
Schreeuwen, luid roepen (hoot), krijsen, brullen en grommen maken allemaal deel uit van hun repertoire, maar ook kleinere, subtielere geluiden en gebaren zijn net zo belangrijk om begrepen te worden in hun sociale groepen.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Je hoeft trouwens ook niet te denken dat je ook maar de kleinste kans zou maken tegen een van deze primaten. Zeker niet als je bedenkt dat een volwassen silverback tussen de tien en vijftien keer zo sterk is als een volwassen man. Bovendien is de agressie die ze hebben wanneer ze woedend zijn puur, ongefilterd en rauw.
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.
Alleen de status van de berggorilla is zeer recent bijgesteld naar endangered (bedreigd) omdat deze ondersoort in aantal toeneemt. Volgens de laatste schattingen leven er nog 367.000 gorilla's in het wild. Ter vergelijking: 100 jaar geleden waren dat er naar schatting nog bijna 700.000.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Arend. Ook de vogels mogen we niet vergeten, zeker als we het hebben over de kracht van de arend. De arend heeft krachtige poten, een grote gekromde snavel en twee uiterst scherpe klauwen. Hiermee duiken ze op prooien als vossen, wilde katten en zelfs hertachtigen.
Spelende gorilla's
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
In Burgers' Zoo leeft een mooie gorillagroep, bestaande uit één zilverrug, een aantal volwassen vrouwen en hun nageslacht.
Poep-eters
Bij een konijn is dit net zo, want dit dier doet aan coprofagie. Dit houdt in dat een konijn zijn eigen ontlasting opeet. Om alle voedingstoffen te halen uit hun eten recyclen ze hun poep. Door het 'voedsel' tweemaal te verteren kunnen echt alle vitaminen en eiwitten benut worden.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft een IQ dat hoger is dan 130.