De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord 'sneirts', wat zoveel betekent als 'in één teug.' Gezien de heerlijke smaak van de soep kunnen we ons uitstekend vinden in die omschrijving. Of je nou liever snert of erwtensoep eet, is ons om het even.
Gangbaarheid. Het woord snert staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Volgens het Woordenboek van Nederlandse Taal is snert: 'Met spek en worst of met ander vleesch tot moes, later tot soep gekookte groene erwten; erwtensoep. ' Een snertdag is dus ook geen rotdag, maar de 'dag dat er erwtensoep geschaft wordt.
Ín de erwtensoep gaat natuurlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek.
Nieuweling = 1) Aankomeling 2) Baar 3) Beginneling 4) Beginner 5) Debutant 6) Groene 7) Groentje 8) Iemand die pas begint 9) Neofiet 10) Nieuw bekeerde 11) Nieuwbekeerde 12) Nieuwkomer 13) Novice 14) Noviet 15) Onervaren iemand 16) Onerva...
Verschil erwtensoep en snert
Het antwoord is ja. In de basis hebben ze veel overeenkomsten. Zo zijn de ingrediënten nagenoeg gelijk: aardappel, knolselderij, spliterwten, uien, winterwortels, peterselie, laurier en rookworst. Wie snert maakt voegt er nog varkenspootjes of krabbetjes aan toe.
Sneer definities
naamw. (m.) Verbuigingen: sneren, sneersVerbuigingen: sneertje een minachtende, vernederende opmerking Voorbeeld: `Hij kreeg een sneer omdat hij het niet goed gedaan had.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Voor een lekkere erwtensoep gebruik je een mooi stukje varkensvlees met bot. Dat geeft gewoon extra smaak aan je snert. Neem dan een hammetje en laat deze minstens een uur trekken in ruim water tot een mooie bouillon. Daarbij kun je, naast de benodigde spliterwten, varieren wat je wil om een eigen recept te maken.
Oorsprong en verspreiding
De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v. Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
Volwaardig eiwitprofiel. De combinatie erwtensoep met pannenkoeken was voor Henk makkelijk te verklaren, zo blijkt. “Dierlijke bronnen hebben een betere aminozuursamenstelling dan plantaardige, maar als je het slim combineert, kan je ook via planten genoeg eiwit binnen krijgen.
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Roggebrood bevat veel meer vezels, het houdt de bloedsuikerspiegel daarom relatief stabiel en heeft dus een lage glycemische index. Verder bevat roggebrood B vitamines, E, en meer ijzer en kalium dan volkorenbrood. Zeker geen slecht idee, met andere woorden!
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim. Schep het schuim er met een schuimspaan af.
Heb je geen aardappels in huis dan kan je ook wat instant aardappelpureepoeder toevoegen om de soep iets dikker te maken. Maak de soep op smaak met bouillonblokjes, maggi en worcestersaus. Voeg fijngehakte bladselderij toe. Laat de soep nu zo snel mogelijk afkoelen.
Het grote probleem met erwtensoep is aanbranden, omdat de soep niet circuleert door de pan. Je kan het proberen te voorkomen door een goede pan te gebruiken die gelijkmatig verhit en door een vlamverdeler te gebruiken, op de kleinste pit.
Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas. Oplossing: koken.
Zeer lage glycemische index. Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de betekenis 'schrijnen van een wond, pijn veroorzaken' is snerken, soms uitgesproken als snerreken bekend in heel Zeeland. In de andere betekenissen komt het minder algemeen voor, maar het is toch ook op heel wat plaatsen bekend, zoals blijkt uit het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten.
Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt.