Bovendien zijn er ongeveer 500 soorten kaas, elk met een unieke smaak. Dus wat voor kaasachtig voedsel er ook wordt geserveerd, het is het culinaire patroon dat in hun cultuur wordt toegepast.
Kaas kan op vele manieren worden ingedeeld. De hoofdingrediënten van kaas zijn vocht, caseïne (een eiwit) en vet. Een indeling op vochtgehalte leidt tot drie hoofdtypen, harde (geperste) kazen, zachte (ongeperste) kazen en smeerkaas. Er is rauwmelkse kaas en kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
Als Nederlanders zijn wij natuurlijk dol op Goudse kaas.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
Toeristen van over de hele wereld gaan naar huis met de typisch Nederlandse souvenirs; tulpenbollen, klompen, molens, stroopwafels én een lekker stuk kaas. Ondanks de bekende Zwitserse en Franse kazen blijft Nederland het kaasland bij uitstek.
Luuk Wessels on Twitter: "Hoe noem je kaas die niet van jou is? "Nacho cheese" http://t.co/ZMjkMRBdKB" / Twitter.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.
Doordat het vetgehalte '35+' enkel betrekking heeft op de vaste stoffen kan het dus niet zo zijn dat een stukje kaas van 100 gram 35 gram vet bevat. Het vetgehalte in grammen ligt dan rond de 21 gram (35% van 60 gram). Wel is het zo dat een oude 35+ kaas net iets meer vet bevat dan een jonge 35+ kaas.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.
Volgens boeren Jan van kaasboerderij Kuiper kom de gele kleur van het gras dat de koeien eten. In gras zit caroteen verborgen en dat wordt opgeslagen in het melkvet. Pas als de kaas is gemaakt ontstaat de gele kleur. De gele kleur wordt intenser hoe langer de kaas rijpt.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in Île-de-France. De bekendste Brie-kazen zijn de Brie de Meaux en de Brie de Melun.
De prijs voor beste Belegen Boerenkaas ging naar kaasboerderij De Vliethoeve uit Snelrewaard, die een gave kaas maakte, die heel smedig en heerlijk romig is en een zachte nasmaak heeft. De beste Oude Boerenkaas is gemaakt door de Zoeterwoudse kaasboerderij Captein.
Kaassoort oude boerenkaas
De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren.