Mediteren in de ochtend is eigenlijk het beste moment. Je ochtendroutine zet namelijk de toon voor de rest van de dag. Als je gejaagd begint is de kans groot dat je de hele dag achter de feiten aanloopt. Begin daarom je dag met meditatie voor rust en focus, het liefst nog voor het ontbijt.
Het doel van een ochtend meditatie is om lekkere positieve energie te voelen waardoor je helemaal klaar bent voor de rest van de dag. Het helpt je om een betere concentratie te hebben en om gemakkelijker met prikkels van buiten om te gaan.
Meditatie. Het kalmeert je brein, maakt je (10%) gelukkiger en helpt je beter werken en leven – volgens ontelbare wetenschappelijke onderzoeken én volgens Harvard geluksexpert Shawn Achor.
Aan je ademhaling zul je merken dat je lichaam tot rust komt. Dit komt doordat een meditatie ontspannend werkt en ervoor zorgt dat je lichaam kan ontspannen. Je ademhaling wordt daardoor vanzelf rustiger, soms zelfs nog rustiger dan wanneer je aan het slapen bent. Blijf je op deze ademhaling concentreren.
Met hersenscans analyseerden onderzoekers bij Yale University verschillende hersenprocessen en vonden dat mensen die frequent mediteren dwalende gedachten beter onder controle konden houden en zich daardoor gelukkiger voelden.
Het lijkt alsof je los bent van alles, dat je kruin in regelrechte verbinding staat met het universum. Dat geeft dan ook vaak echt een soort wauw gevoel. Gewoon omdat het een lekker gevoel is. Mensen die samen mediteren, kunnen ook ervaren dat de ruimte waarin ze zich bevinden opeens vele malen groter aanvoelt.
En wat is dan precies het verschil? Heel kort door de bocht het verschil zit hem in dat meditatie een manier is om tot stilte te komen en mindfulness een staat van zijn is waarbij je met volle aandacht in het moment bent. Doel van beide is wel hetzelfde namelijk om te stoppen met piekeren en rust te creëren.
Wat voor de meeste mensen geschikt is om het één of twee keer per dag te doen. Bijvoorbeeld twee korte sessies van zon drie tot tien minuten of één lange meditatie sessie van zon kwartier tot twintig minuten lang.
Begin met vijf minuten meditatie per dag. Als je wilt, kun je dat geleidelijk opbouwen naar een kwartier of twintig minuten – of nog meer. Maar zelfs een paar minuten per dag is al genoeg om je fysiek en geestelijk rustiger te voelen. Maak van mediteren in elk geval geen taak op je to do-lijstje die je stress oplevert.
Je kunt bijvoorbeeld ook liggend mediteren op de bank, op een kleed of op een yogamat. Laatstgenoemde kun je in een lekkere dikke of juiste zijdezachte variant nemen zodat je royaal ligt. Gebruik daarbij een kussentje onder je hoofd zodat je comfortabel ligt. Comfort is namelijk key tijdens meditatie.
Door te mediteren word je je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. En daar doe je dan vervolgens niets mee. Je probeert je hoofd niet leeg te maken of krampachtig aan iets anders te denken. Je laat de gedachten komen, bent je er bewust van en laat ze weer gaan.
Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord 'mindfulness' vertalen met 'opmerkzaamheid' of 'aandachtigheid'. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken.
Zoals je misschien wel weet is ademen altijd belangrijk tijdens meditatie. Wanneer je slecht in slaap kunt vallen, probeer dan ademhalingsmeditatie. Ga eerst op jouw rug liggen en leg je handen met de palm naar beneden op jouw buik. Adem nu bewust en aandachtig in, houd dit even vast en adem uit.
Een meditatie duurt namelijk tussen de vijf à twintig minuten, afhankelijk van wat jij wil en nodig denkt te hebben.
Yoga is voor beginners vaak makkelijker vol te houden dan meditatie omdat je bij yoga iets 'aan het doen' bent. Meditatie beoefen je vaak zittend (maar er bestaat ook loopmeditatie!), bij yoga voer je staande, zittende en liggende houdingen uit.
Fysiek: de relaxatie respons is vaak beschreven: de spieren ontspannen, de adem wordt rustiger, de activiteit van de sympatiscus daalt etc. Divers onderzoek, o.a. van Kabat-zinn, laat een positief effect op pijn zien.
Nou slaap meditatie is ongeveer hetzelfde — enkel doe je het horizontaal, vlak voordat je gaat slapen en in bed. Het was te raden. Net als de standaardvorm van meditatie richt het zich op het verleggen van je focus — van je gedachten naar wat er in je lijf gebeurt, bijvoorbeeld je ademhaling.
Meditatie draait om (mentale) stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen en probeert uiteindelijk tot een andere staat van bewustzijn te komen door je volledig op het hier en nu te focussen. Het is op allerlei manieren te beoefenen, er is geen één manier die de enige juiste is.
Simpel gezegd ben je bij mindfulness met bewuste aandacht bezig met dít moment. Aan de hand van meditatie en andere oefeningen verleg je de focus naar wat er nu gebeurt. Je probeert automatische, afleidende gedachtes en handelingen achterwege te laten. Al je aandacht is in het hier en nu.