Vis bakken in frituurpan
Je moet de vis bakken in zonnebloemolie of frituurolie en de frituurpan eerst goed heet laten worden. Laat om de beurt de vis in de pan laten zakken met een schuimspaan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier. Daarna kruiden met viskruiden.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Visbakolie is een zorgvuldig samengesteld mengsel van oliën. Door de nauwkeurige samenstelling geniet de olie bijzonder goede eigenschappen. Onze visbakolie is zeer hittebestendig en dus zeer krachtig. U merkt de goede kwaliteit van deze olie in een heerlijk krokant en niet vet aanvoelend eindproduct.
Verhit boter of olie in een pan en bak de vis daarin met de velkant naar beneden. Eventueel kun je de velkant eerst nog door de bloem halen. Bak eerst op een redelijk hoog vuur zodat het vel gebakken wordt, zet het vuur daarna wat lager zodat het visvlees verder kan garen.
Het afspoelen met koud water zorgt ervoor dat de vis een versere smaak krijgt. Je spoelt dan ongewenste smaakjes weg, zoals onder andere TMA (die de vieze visgeur veroorzaakt) en bacteriën.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
Arachideolie. Misschien dat je deze olie kent als pindaolie. Wil je de temperaturen in de keuken flink omhoog gooien? Dan is arachideolie de meest veilige optie, omdat het een van de hoogste rookpunt heeft van alle oliën.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Bij frituren worden visfilets, moten vis of kleine vissen in een beslag of met een paneerlaagje bruin gebakken in olie of frituurvet. Paneren kun je doen met paneermeel, maar ook met (gekruid) bloem, verkruimeld sesam-knäckebröd, cornflakes,donker roggebrood of fijngehakte noten.
Laat de vis voorzichtig in de hete olie (170°C) zakken en frituur hem in 4-8 minuten (dit hangt af van de dikte van de vis) goudbruin en gaar. Op keukenpapier laten uitlekken. Bij garnalen en kleine visjes steeds kleine hoeveelheden tegelijk frituren, anders koelt de olie te snel af.
Slaolie is meestal sojaolie. 100% zuiver plantaardig, neutraal van smaak, reukloos, zeer geschikt voor bakken, frituren en algemeen keukengebruik. Ongeschikt voor verhitting boven 180 gr. Celcius.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte
Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet. Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste. In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.