Absint is een groen drankje dat gemaakt wordt van alcohol en het kruid alsem. Het heeft een bittere anijsachtige smaak.
Absint staat bekend om zijn bittere smaak, die afkomstig is van de zeldzame plant absintalsem. Een stofje in de bladeren van die plant geeft absint ook de groene kleur. De drank wordt minder bitter gemaakt door andere kruiden, zoals anijs, venkel en koriander.
Het verbod op absint duurde bijna een eeuw, tot het in 1988 wettelijk weer was toegestaan om extracten van absint alsem te gebruiken voor het maken van drank. In Frankrijk en Duitsland wordt de drank sinds de jaren '90 weer gemaakt. In Nederland is absint sinds 2005 weer legaal door het vervallen van de Absintwet.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Beste absint
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar dé originele absint van Pernod (sinds 1805). Rijk, kruidig en krachtig, met een fiks alcoholpercentage: 68 procent.
Met alcoholpercentages van 50% tot meer dan 90% is absint gerust een alcoholische krachtpatser te noemen. De sterkste absint is de King of Absinthe extra strong met een percentage van maar liefst 92%! Om de alcohol van absint te verlichten, wordt de drank veelal vermengd met water.
Druppel ijskoud zuiver water heel langzaam in de absint.
Als je een suikerklontje gebruikt zal het water de suiker smelten en heel langzaam in de absint doen oplossen. Topkwaliteit absint wordt gewoonlijk met alleen water gedronken. De verhouding water:absint is gewoonlijk 3:1 tot 4:1.
Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden. In 2004 is het verbod opgeheven.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Absint stimuleert ook de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend. Het helpt tegen winderigheid en het helpt bij maagkrampen. Ook werkt het menstruatieopwekkend. Daarnaast is het een plant die schadelijke bacteriën in ingewanden doodt.
Absint is van oorsprong een Frans drankje en wordt veel gebruikt als welkomstdrankje om de sfeer er bij een feestje er goed in te brengen. Jongeren kopen absint ook dikwijls om te mixen met andere dranken of om te shotten. Het mixen met zoetere drank is niet ongewoon, aangezien absint zelf een bitter smaak heeft.
Absintalsem wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeide voeten te voorkomen. Wanneer men een lange voetreis maakte werd absintalsem in de schoen geplaatst. Het kruid heeft een opwekkend effect waardoor moeheid minder vat krijgt op de mens.
Alcoholhallucinose is een zeldzame complicatie van de diagnose 'stoornis in alcoholgebruik', gekenmerkt door acuut ontstane hallucinaties tijdens of na een periode van alcoholge- bruik. De hallucinaties kunnen lang aanhouden, waardoor het beeld kan worden verward met een schizofreniespectrumstoornis.
Absint is verboden in Belgie.
een soort likeur op basis van anijs.
Wodka is een goede drank om absint mee te maken. Doe de alsembladeren uit de kit in de wodka (of een andere sterke drank) en laat deze 24 uur intrekken. Daarna haal je de bladeren uit de drank en laat de rest van de bij de absint kit geleverde kruiden 5 tot 7 dagen in de drank weken.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Eind 19e eeuw was het een van de populairste dranken van Europa. Vanwege de vermeende hallucinerende werking, werd deze drank begin 20e eeuw verboden. Maar na herzien inzicht, is Absinth sinds 2005 weer gewoon verkrijgbaar.
Is drank goedkoper in Frankrijk? De gemiddelde alcohol prijs in Frankrijk is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Frankrijk en kost ongeveer: 18 EUR.
Stroh 80 is met het alcoholpercentage van 80% de sterkste in de familie. Toch kent het de herkenbare Stroh smaak; de sinaasappel, kaneel, amandelen en eikenhout proef je erin terug. Gezien het alcoholpercentage wordt deze variant niet vaak puur gedronken, maar wel veelvuldig gebruikt in de keuken.
De groene fee
Henri Pernod begon in 1797 de eerste absintdistilleerderij, in Zwitserland waar het alsemkruid veel groeit. Nadat hij zijn stokerij naar Frankrijk verplaatste, werd absint een geweldig succes. Vooral in artistieke kringen was de hallucinogene drank helemaal en voque.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.