Rond de 7 of 8 maanden begint de brabbelfase: je kind gaat verschillende klanken achter elkaar zeggen ('dada, baba, gaga') en afwisselen in toonhoogte. Zo speelt je kind met diens stem. In de mond zitten heel veel spieren en door te brabbelen traint je kind de mondmotoriek.
Op de leeftijd van zeven à acht maanden begint de brabbelfase. Je baby gaat verschillende klanken achter elkaar zeggen, zoals dada, baba, gaga met ook al wisselende toonhoogte. Dat heet brabbelen. Door je reactie leert je kind dat sommige klanken te maken hebben met papa of mama.
Vanaf de zevende maand begint je baby te brabbelen. Hij of zij begint met het herhalen van dezelfde lettergrepen: 'dadada', 'mamama' en 'papapa'. Deze klanken hebben nog geen betekenis voor je baby.
Brabbelen is het uitspreken van klinkers, zonder dat je er een woord van kunt maken. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van taal- en spraak van je kind.
Als je baby klinkers en medeklinkers gaat combineren, begint hij te 'brabbelen'. Voorbeelden zijn 'mamamama' of 'dadada'. Ook kan hij verschillende medeklinkers in een 'woord' gebruiken als 'wadada'. Met dit brabbelen maakt je baby echt contact en het lijken echte woorden.
Vanaf 4 maanden begint een baby te brabbelen, vanaf 6 maanden breidt hij zijn taaltje verder uit. Brabbelt jouw kleintje ook regelmatig? Brabbel én praat dan vooral terug, want kletsen met je baby is heel goed voor zijn taalontwikkeling en sociaal emotionele ontwikkeling. Vooral doen dus!
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Brabbelen is een belangrijke stap in de taalontwikkeling van je baby. Als je kind helemaal niet brabbelt, vraag dan advies aan de arts van het consultatiebureau of logopedist. Het uitblijven van brabbelen kan bijvoorbeeld wijzen op een verminderd gehoor. Voorlezen: Zelfs een baby kun je al voorlezen.
Drie maanden oude baby's maken geluiden als 'achre' en 'arre'. Je baby is enorm geïnteresseerd in jouw mondbewegingen. Hij kijkt naar de bewegingen en doet dit na zonder geluid te maken. Want het combineren van al die lipbewegingen met de ademhaling en het stemmetje is dan te ingewikkeld.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft - in de meeste talen - namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
Wanneer je baby ontroostbaar huilt, probeer je altijd diverse oorzaken uit te sluiten. Zijn er fysieke ongemakken (poepluier, te warm, te koud, doorkomende tandjes, etc.)?Kan het een medische oorzaak hebben (bijvoorbeeld oorontsteking, slaapapneu, allergieën etc.).
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Gillen hoort bij de ontwikkeling van een kind en gebeurt al kort na de geboorte. Baby's leren onder andere hun gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te lachen en te gillen. Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander?
Pas geboren
Je baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder. Je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
Zijn hersenen en zenuwstelsel zijn zo ver ontwikkeld dat ze de reflexmatige glimlach hebben uitgeschakeld. Hij begrijpt dat lachen een manier van communicatie is.
Baby's leren al taal voordat ze kunnen praten. Maak daarom veel contact met je baby en reageer als je kind contact met jou wil.Het is heel belangrijk dat je samen praat, samen speelt, voorleest en liedjes zingt. Vertel bijvoorbeeld wat je doet tijdens de verzorging van je baby.
Hoe je kindje op 2 maanden contact leert maken met mensen rondom haar. Ze kan zichzelf troosten door op haar handje te zuigen. Ze begint te glimlachen naar anderen. Ze probeert naar haar ouders te kijken.
Hou je kind in staande positie onder zijn of haar oksels vast, dan laat je kind zich door zijn of haar knieën zakken en zet zich dan weer af door zijn of haar benen en heupen te strekken. Tussen 9 en 12 maanden trekken baby's zich op tot stand. Ze grijpen iets vast en trekken zich recht.
Wanneer uw baby u nog helemaal niet wil aankijken, heeft het al genoeg aan het verwerken van indrukken die het opdoet met oppakken, voeden en knuffelen. Vervolgens komt dan het moment dat uw baby u toch wil aankijken, al is het maar eventjes. Deze momenten komen steeds vaker; het worden 'ogenspelletjes'.
Blaas zachtjes door het haar van je baby of op zijn buikje. Het gevoel van het zachte windje zal hem laten schateren van het lachen.
Vanaf 12 maanden kan je tussen het vele gebrabbel de eerste echte woorden langs horen komen. Je kindje begrijpt vanaf nu dat er met een bepaald woord iets wordt bedoeld. Veel voorkomende eerste woorden zijn 'papa', 'mama', 'auto' en 'hap'.
Met 3 maanden herkent je baby je ook aan je gezicht. Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen.
Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling
Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes.