Verwijder om komkommerplanten te snoeien eenvoudigweg de scheuten die uit de stelen groeien. Doe dit wanneer je plant 30-60 cm groot is en vervolgens elke 1-2 weken. Daarnaast kun je tuinklemmen gebruiken om je plant langs een hekwerk omhoog te laten groeien.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
De oogst. Oogst een komkommer wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Oogst. Al vanaf eind juni (broeikas) of juli (volle grond) kunt u met de oogst beginnen. De komkommers van de volle grond hebben echter wat meer smaak. Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Volle grond komkommers produceren mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. Ze moeten bestoven worden om vruchten te produceren. Laat de bloemen dus staan, zodat de bestuivende insecten hun werk kunnen doen.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Komkommers zijn eenvoudig te kweken. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Een beetje mest, veel zon en iets om op te klimmen is alles wat een komkommerplant nodig heeft om u een hele zomer van komkommers te voorzien. Wij oogsten tientallen komkommers elk jaar van 3 of 4 komkommer planten.
Leiden en dieven
De komkommerplant is een klimplant en de stengel moet dan ook regelmatig langs een stok of draad worden geleid voor voldoende steun. De uitlopers in de oksels van de bladeren kunnen zo veel mogelijk worden weggenomen (dit noemen we dieven).
Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken.
Hoge tomaten - zoals de Sweety uit ons klimmerspakket - maken veel zijscheuten. Die groeien in de oksels van het blad en worden 'dieven' genoemd. Dat is niet voor niets, want ze kosten de plant veel energie.
De planten zijn niet winterhard, je kunt ze dus pas uitplanten na 12 mei (ijsheiligen). Na deze datum is er onofficieel geen kans meer op nachtvorst. Toch is het wel verstandig het weerbericht een beetje in de gaten te houden.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water. Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
In een kas teel je komkommers het liefst langs een draad. Dit is meestal een touw dat je aan de bovenzijde van de kas vastmaakt. Het touw draai je vervolgens één of twee keer per week om de plant.
Laat de augurk of komkommer vervolgens volledig afrijpen, tot ze heel dik/groot en geel/bruin van kleur is. Snijd de vrucht dan open en oogst de zaden. Doe de zaden in een bakje water; loze zaden drijven, volle zaden zakken naar de bodem.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Droogte hindert groente in de groei en laat komkommers krom trekken.