Het is normaal dat een konijn kranten wil scheuren en er op wil kauwen. Tegenwoordig is de drukinkt van kranten niet zo schadelijk meer. Het is niet de bedoeling dat een konijn een hele krant eet, maar een beetje er van eten is niet erg. Maar het is beter om geen kranten meer op de bodem te leggen.
Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed.
Van hooi en stro is bekend dat konijnen er dol op zijn, maar welke type hout is het meest geschikt? Onderzocht zijn hout van de Acacia (Robina pseudoacacia), wilg (Salix alba), kleinbladige linde (Tilia cordata), zwarte populier (Populus nigra) en paardenkastanje (Aesculus hippocastamum).
Beuk (beukennootjes wel met mate!) Hazelaar (hazelnoten wel met mate!) Tamme kastanje (kastanjes wel met mate!) Wilg (alle soorten, alleen niet geven als het konijn pijnstillers krijgt).
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Het is normaal dat een konijn kranten wil scheuren en er op wil kauwen. Tegenwoordig is de drukinkt van kranten niet zo schadelijk meer. Het is niet de bedoeling dat een konijn een hele krant eet, maar een beetje er van eten is niet erg.
Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn. Probeer de leefomgeving zo interessant mogelijk te maken om te ontdekken. Zorg voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden.
Konijnen houden van knagen, rennen en spelen. Dit is onder andere belangrijk om hun energie kwijt te raken en afleiding te hebben. Spelen is gezond, dus je dient voldoende speelgoed aan te bieden.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Kartonnen buizen, een rieten mand met hooi, een doos gevuld met kleine snippers of een zandbak, een stukje vloerbedekking of kokosmat zijn goede alternatieven voor het graven van tunnels. Er doorheen kruipen, verplaatsen en knagen: de rieten tunnel staat garant voor plezier!
Rijg de wc-rolletjes met gaatjes en zonder gaatjes om en om door het touwtje. Vul de lege wc-rollen met het (kruiden)hooi. Hang tot slot de slinger op een plek waar je cavia of konijn er goed bij kan en genoeg bewegingsvrijheid heeft.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Je kunt je konijn bezig houden door voedsel of snacks te verstoppen in het hok of in een snackbal, een wc-rolletje te vullen met brokjes die eruit vallen als je konijn ermee speelt of door een slablaadje hoger op te hangen in het hok, zodat je konijn er net bij kan.
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!
Bladeren van linde, berk, haagbeuk, paardenkastanje, ratelpopulier, moerbeiboom, lijsterbes, esdoorn, els, hazelnoot, framboos, braam, vlier en druif kunnen worden gevoerd.
Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit. Zie je wel bloed en voel je bijvoorbeeld dat het blijft steken? Neem dan contact op met de huisarts.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Reacties. Kan gewoon een probleem in de rangorde zijn. Belangrijk is dat ze ruimte genoeg hebben en niet op elkaars lip in een klein hok of kooi hoeven te zitten. Ze moeten elkaar uit de weg kunnen gaan.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.