In Noord-Nederland is de bouwvak van 30 juli tot en met 20 augustus, in Midden-Nederland is de bouwvak van 23 juli tot en met 13 augustus en in Zuid-Nederland is de bouwvak van 6 augustus tot en met 27 augustus.
Bouwvak vakantie
Bouwvak wordt ook wel bouwvakvakantie of bouwvakantie genoemd. Dit is de periode van 3 weken tijdens de zomervakantie wanneer de werknemers van bouwbedrijven hun (verplichte) zomervakantie hebben. Tot 1981 gingen bouwbedrijven tijdens deze bouwvak periode dicht.
De bouwvakvakantie (kortweg bouwvak) of bouwverlof (België) is een vakantieperiode in het hoogseizoen, waarin de meeste (bouw)bedrijven gesloten zijn. Deze periode van drie weken wordt in Nederland niet centraal vastgesteld.
In Noord-Nederland is de bouwvak van 30 juli tot en met 20 augustus, in Midden-Nederland is de bouwvak van 23 juli tot en met 13 augustus en in Zuid-Nederland is de bouwvak van 6 augustus tot en met 27 augustus.
Bouwvak is een onofficiële vastgestelde periode van drie weken in de zomer waarin bouwbedrijven hun bouwproductie verminderen of stilleggen zodat het bouwpersoneel (bouw)vakantie kan nemen. Het woord 'bouwvak' is een verkorting van bouwvakantie.
Regio noord
Alle gemeenten uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland (met uitzondering van de gemeente Zeewolde, deze gemeente valt onder regio Midden).
De regio Noord is qua oppervlakte een hele grote regio en omvat naast de volledige provincies Friesland, Groningen en Drenthe, Overijssel en Noord Holland ook nog delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht.
Officieel is de bouwvak geen verplichting meer voor bedrijven in de bouwsector. De bouwvakantie: bouwvak in de volksmond, is al sinds 1981 niet meer verplicht en wordt niet meer centraal opgenomen in de CAO voor de bouwnijverheid.
De begin- en einddata van de bouwvak worden niet bepaald door de overheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schoolvakanties van kinderen. Er is echter wel een centrale instantie die voor alle regio's de data bepaalt: Bouwend Nederland.
Kampen ligt in de regio noord.
Tot de regio Zuid behoren de 2 meeste zuidelijke provincies Zeeland en Limburg, maar tevens een groot deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland. Enkele grote steden in deze regio zijn Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Vlissingen, Tilburg en Venlo.
Om de schoolvakanties te spreiden is Nederland verdeeld in drie regio's: noord, midden en zuid. Door vakantiespreiding blijft de verkeersdrukte in de vakanties beperkt. Alle Overijsselse gemeenten zijn ingedeeld in de regio noord.
Den Bosch valt onder regio zuid.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Huizen ligt in de regio noord.
West-Nederland is de meest stedelijke regio van Nederland. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vormen samen met de tussenliggende stedelijke gebieden de Randstad. Daarnaast kan men in de regio ook het bekende Nederlandse polderlandschap vinden.
Regio Noord
De vestigingen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Heerenveen, Hilversum, Groningen en Zwolle vallen binnen deze regio.
Amsterdam valt onder de regio Noord.
De bouwvakantie, in de volksmond 'bouwvak' genoemd, stamt uit het jaar 1930. Voor het eerst kregen bouwvakkers drie dagen vakantie in augustus. Voorafgaand ontvingen zij vakantiebonnen, waarmee zij hun loon voor deze vrije dagen konden ophalen. De eis was dat iedereen tegelijkertijd hun vakantie moest opnemen.
Vakantiedagen bouwplaatswerknemers
Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. De waarde van de 5 bovenwettelijke vakantiedagen wordt in het Individueel Budget gestort.