Een kilo bloem of meel kost tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout heb je voor 0,35 tot 0,56 euro. Een pakje gist kost tussen 0,40 en 0,59 euro. Dit betekent dat je al voor 47 cent zelf een heel brood kunt bakken.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Het is natuurlijk goedkoper dan een brood van de supermarkt en veel goedkoper dan bij de warme bakker. Eigenlijk moet je je eigen brood vergelijken met de laatste. Om het helemaal Nederlands te maken wil je natuurlijk weten na hoeveel broden je broodbakmachine eruit hebt.
Het stroomverbruik voor het bakken van een brood
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Zelf broodbakken in de broodbakmachine niet gezonder
Het argument dat zelfgebakken broodbakmachine brood gezonder zou zijn dan gewoon zelfgebakken brood snap ik ook niet helemaal. Het hangt er maar net af van wat je er zelf instopt. Er zijn genoeg broodbakmixen die gewoon kleurstof bevatten of broodverbeteraar.
Nadelen van een broodbakmachine
Het snijden van het brood kan lastig zijn en mogelijk moet je een snijmachine aanschaffen; Brood uit een broodmachine geeft veel kruimels; Zelfgebakken brood blijft minder lang vers, dit is doordat er geen conserveermiddelen worden toegevoegd.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Panasonic SD-ZX2522KXG - De beste op de markt met maar liefst 37 programma's. Kenwood BM450 - De beste koop met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Inventum BM125 - Deze broodbakmachine is ideaal voor grotere huishoudens. Princess Wake Up 152006 - Dankzij de warmhoudfunctie blijft je brood heerlijk warm.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
In de categorie 'groot brood' gaat het om een stijging van 10,1 procent. Waar je vorig jaar april nog gemiddeld 1,99 euro betaalde voor een kilo brood, is dat nu 2,19 euro. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. De prijsstijging was iets groter dan gemiddeld in Nederlandse supermarkten: die was 8,1 procent.
Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig. Vorm een bal van het deeg en leg die in een heel licht met olie ingevette kom.
Waar meel, bloem en broodmixen kopen? Bloem, meel en broodmixen kan je op veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij de supermarkt, natuurvoedingswinkels of kookwinkels. Bedenk echter dat meel in de supermarkt van de meelfabriek komt en dat is samengesteld meel.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Princess 152007 Broodbakmachine – De fysiek kleinste keuze
De Princess 152007 Homemade Deluxe broodbakmachine is, wat afmetingen betreft, het kleinste populaire model. Hij is wat beperkt in het bereik van het minimale en maximale broodgewicht maar beschikt wel over een bakprogramma voor glutenvrij brood.
Voor de meeste standaardbroden is een vermogen van 550 watt immers voldoende. Voor een Ciabatta brood heb je een vermogen van minstens 600 watt nodig. Het vermogen bepaalt ook het verbruik van je machine.
Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo'n 15-20 minuten.
Zodra je vocht aan meel of bloem toevoegt waar ook suiker of melksuiker zit, zal de korst sneller bruin kleuren. Daarom worden dit soort broden op een flink lagere temperatuur gebakken. Hoeveel lager is afhankelijk van de hoeveelheid suiker, begin eens met 10 tot 20% minder heet bakken.
Kies ik voor boter of olie in mijn brood? Voor een lekker brood is boter of margarine je beste vriend. Doordat het vaste vetstoffen zijn, leveren ze een soepel deeg op, dat je gemakkelijk kunt verwerken. En het blijft langer vers!
Een beproefde methode: eerst zout en water in de bakvorm, daarna meel of bloem het water bedekken, daarna de gist er bovenop en eventueel andere ingrediënten zoals enzymmix of broodverbeteraar.
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.