Europese regelgeving stelt bij gebruik van een NFC chip de
MRZ staat voor Machine Readable Zone. Dit houdt in dat deze specifiek is ontwikkeld om digitaal uitgelezen te worden. Het lettertype dat hiervoor gebruikt wordt, is OCR-B (Optical Character Recognition-B). Dit lettertype is zeer geschikt voor digitale herkenning en relatief lastig te manipuleren.
NFC-chips zitten niet alleen in rijbewijzen, maar ook in bankpassen en de meeste moderne smartphones. Met NFC-technologie kun je informatie over een rekeninghouder en rekeningnummer op een telefoon zetten.
Chip. In het rijbewijs zit vanaf november 2014 een chip. De chip is niet zichtbaar en niet op afstand uit te lezen. In de chip staan dezelfde gegevens die ook op het rijbewijs zelf staan, waaronder de pasfoto en handtekening.
Let bij het kopen van een nieuwe smartphone goed op of er een NFC chip in het toestel zit. Dit vind je bij de specificaties. In de instellingen van je Android smartphone zet je NFC aan of uit. Vaak kun je in dit menu ook aangeven met welke apps je contactloos betaalt.
Je kunt je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs scannen door gebruik te maken van de NFC-lezer in de telefoon. NFC staat voor Near Field Communication, een chip die in veel smartphones aanwezig is. Inloggen gebeurt vaak via de DigiD-app.
Dit kun je doen met je smartphone als deze een zogenoemde NFC-lezer heeft. Vrijwel alle moderne Android smartphones (Android versie 6 of hoger) en iPhones (model 7 of hoger met versie iOS 13.2.3 of hoger) hebben dit. Als je smartphone geen NFC-lezer heeft dan kan je op dit moment de ID-check niet uitvoeren.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
Als het scannen niet lukt: Sluit de app en open deze opnieuw. Verschuif uw telefoon over uw identiteitsbewijs totdat er verbinding is. Probeer de bovenstaande handeling ook in uw hand.
Om te controleren of jouw Android over NFC beschikt, kan je de gratis app 'Do I Have NFC' downloaden. De app laat meteen zien of je wel of geen NFC op je toestel hebt. Download je liever geen app, dan kan je het ook via de instellingen van je telefoon checken.
NFC werkt niet meer op je telefoon
Het kan zijn dat de antennen kapot is, waardoor je de NFC tags niet meer kunt lezen. Dit is eigenlijk het slechtste scenario. Je zal een nieuwe telefoon moeten kopen om NFC tags weer te kunnen lezen.
Bij een Android start het scannen gelijk. Houd je ID tegen de achterkant van je telefoon. Lukt het niet? Schuif dan langzaam met je ID over de achterkant van je telefoon...
Eerst maak je een foto van je identiteitsbewijs. Daarna houd je je identiteitsbewijs tegen je smartphone aan en leest je smartphone de NFC-chip uit die rechts bovenin in je paspoort of identiteitskaart zit. Zo ontvangen we automatisch je naam, documentnummer, geslacht, nationaliteit en BSN.
De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR-code is een tweedimensionaal grafisch patroon dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.
Geef aan of je je rijbewijs of identiteitskaart alleen wilt toevoegen aan je iPhone of aan je iPhone en je gekoppelde Apple Watch. Volg de instructies op het scherm om de voor- en achterkant van je rijbewijs of identiteitskaart te scannen en volg daarna de instructies om je identiteit te bevestigen.
Het is allemaal mogelijk dankzij nfc, de afkorting van near field communication. Deze draadloze techniek wisselt gegevens op korte afstand uit. Nfc wordt steeds populairder en sinds de iPhone 6 stopt Apple zo'n chip in alle iPhones. De nfc-chip van je iPhone zit vlakbij de achterste camera('s).
Het mooie aan Near Field Communication is dat het heel simpel werkt. Zodra je een apparaat met NFC binnen 10 centimeter van een ander apparaat met NFC houdt, ontstaat er direct een verbinding. Aanzetten is niet nodig.
Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone. Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort. De app voldoet aan de hoogste internationale veiligheidseisen.
De vernieuwde identiteitskaarten maken het mogelijk om via nfc in te loggen in de DigiD-app. Het idee achter de chip is om een veilige authenticatiemethode te creëren voor het inzien en wijzigen van extra privacygevoelige gegevens, zoals medische gegevens.
De DigiD app vraagt u het identiteitsbewijs op uw NFC-kaartlezer te leggen. De app vraagt u de persoonlijke pincode die hoort bij het identiteitsbewijs in te voeren. Hierna vraagt de app u nog eenmaal uw identiteitsbewijs op de NFC-kaartlezer te leggen. . U bent ingelogd.
Het toevoegen van een rijbewijs aan Apple Wallet lijkt erg op het toevoegen van een creditcard of betaalpas, maar met een paar extra veiligheidsmaatregelen. Open de Apple Wallet-app. Tik op het +-pictogram in de rechterbovenhoek. Selecteer de optie voor het rijbewijs of de staat-ID.
ID in Wallet
Beter nog: het is zelfs mogelijk om je ID-kaart, rijbewijs of paspoort op te slaan in Wallet. Deze voeg je toe door er in Wallet gewoon een foto van te maken, je iPhone maakt er dan automatisch een digitale versie van.
De RDW heeft een rijbewijs app ontwikkeld. In deze app staan alle echtheidskenmerken van het Nederlandse rijbewijs beschreven. Dit geldt voor de rijbewijsmodellen 2006, 2013 en 2014. Met deze app kan de chip in het rijbewijs worden uitgelezen.
Wat staat er op het rijbewijs? Sinds 19 januari 2013 is er een nieuw Nederlands rijbewijsdocument. Op de voorzijde daarvan staan rijbewijsnummer, persoonsgegevens, pasfoto, handtekening en rijbewijscategorieën (hoofdcategorieën) aangegeven.